Китай стана първата страна, официално назначила посланик в Афганистан, след като талибаните завзеха властта в страната през 2021 г., съобщава "Ройтерс".

Днес китайският представител връчи акредитивните си писма на премиера на талибанското правителство.

Талибаните не са официално признати от нито едно чуждо правителство. Не е ясно дали днешното назначение е сигнал за някакви стъпки от страна на Пекин към официално признаване на настоящия режим в Афганистан.

"Мохамад Хасан Ахунд, министър-председателят на Ислямско емирство Афганистан, прие акредитивните писма на г-н Джао Син, новия китайски посланик в Афганистан, по време на церемония", съобщи заместник-говорителят на талибанската администрация Билал Карими.

Говорител на външното министерство потвърди, че Джао Син е първият посланик, назначен от август 2021 г., когато талибаните поеха управлението след изтеглянето на чуждестранните сили от страната.

Предишният посланик на Китай в Афганистан Уанг Ю пое поста през 2019 г. и приключи мандата си миналия месец.

Други държави и международни организации, като Пакистан и Европейския съюз, също са назначавали свои висши дипломати начело на мисиите си, но със статут на шарже д'афер, който не изисква връчването на посланически акредитивни писма на страната домакин.

Някои посланици, назначени по време на предишното, подкрепяно от чужбина афганистанско правителство, също останаха в Кабул с такъв статут.

Репресиите срещу жените спъват признаването на талибаните

Репресиите срещу жените спъват признаването на талибаните

Афганистан се бори още с епидемии и глад

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици на изтегляне от страната след две десетилетия война. Указите на групата, ограничаващи участието на момичета и жени, повлияха на чуждестранната помощ за страната, чиито граждани са изправени пред най-голямата хуманитарна криза в света.

Талибаните първоначално обещаха по-умерено управление, отколкото по време на първия си престой на власт от 1996 до 2001 г., но започнаха да налагат ограничения за жените и момичетата скоро след поглъщането през 2021 г. На жените вече са забранени работни и обществени места, включително паркове, бани и фитнес зали, а на момичетата е забранено да учат след шести клас.

Талибаните също върнаха стриктното си тълкуване на ислямския закон или шариата, включително публичните екзекуции.

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

Телесното наказание е нарушение на Конвенцията срещу изтезанията и трябва да спре