В свой доклад ООН остро критикува талибаните за извършването на публични екзекуции, удари с камшик и камъни след завземането на властта в Афганистан и призова управляващите в страната да спрат подобни практики, информира Асошиейтед прес.

Само през последните шест месеца 274 мъже, 58 жени и две момчета са били публично линчувани в Афганистан, според доклад на Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан. Телесното наказание е нарушение на Конвенцията срещу изтезанията и трябва да спре, каза Фиона Фрейзър, ръководител на агенцията по правата на човека. Тя също призова за незабавен мораториум върху екзекуциите.

Талибанското външно министерство посочи в отговор, че законите на Афганистан се определят в съответствие с ислямските правила и насоки и че огромното мнозинство от афганистанците следват тези правила. В случай на конфликт между международното право за правата на човека и ислямското право, правителството е длъжно да следва ислямския закон.

Талибаните започнаха да прилагат подобни наказания малко след като дойдоха на власт преди почти две години, въпреки първоначалните обещания за по-умерено управление, отколкото по време на предишния им престой на власт през 90-те години.

В същото време те постепенно затегнаха ограниченията за жените, като им забраниха достъпа до обществени места, като паркове и фитнес зали, в съответствие с тяхното тълкуване на ислямския закон. Ограниченията предизвикаха международен отзвук, увеличавайки изолацията на страната в момент, когато икономиката й се срина и влошавайки хуманитарната криза.

Докладът на ООН за телесните наказания документира практиките на талибаните както преди, така и след завръщането им на власт през август 2021 г.

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

След като бе посегнато на образованието, правото на труд, посещенията на ресторанти, паркове и фитнеси