Пратеникът на ООН за Афганистан Роза Отунбаева  предупреди в сряда талибанските управляващи в страната, че международното признаване като законно правителство на страната остава почти невъзможно, освен ако не премахнат строгите ограничения върху образованието и заетостта на жените и момичетата, съобщава АП.

Отунбаева каза пред Съвета за сигурност на ООН, че талибаните са поискали да бъдат признати от ООН и нейните 192 други държави-членки, "но в същото време те действат срещу ключовите ценности, изразени в Хартата на ООН".

След редовните си разговори с талибаните тя заяви: "Аз съм откровена за пречките, които те сами си създадоха чрез указите и ограниченията, които въведоха, по-специално срещу жените и момичетата."

Талибаните завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., когато войските на САЩ и НАТО бяха в последните седмици на изтегляне от страната след две десетилетия война. Указите на групата, ограничаващи участието на момичета и жени, повлияха на чуждестранната помощ за страната, чиито граждани са изправени пред най-голямата хуманитарна криза в света.

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

Талибаните отхвърлиха като "неоснователен и пристрастен" доклад на ООН

В документа се предполага, че в редиците им има разцепление и конфликт

Талибаните първоначално обещаха по-умерено управление, отколкото по време на първия си престой на власт от 1996 до 2001 г., но започнаха да налагат ограничения за жените и момичетата скоро след поглъщането през 2021 г. На жените вече са забранени работни и обществени места, включително паркове, бани и фитнес зали, а на момичетата е забранено да учат след шести клас.

Талибаните също върнаха стриктното си тълкуване на ислямския закон или шариата, включително публичните екзекуции.

Въпреки призивите на ООН Отунбаева съобщи, че няма промяна в ограниченията, включително забраната през април за афганистански жени, работещи за ООН. Тя нарече забраната нарушение на задълженията на Афганистан като член на ООН "да зачита привилегиите и имунитета на ООН и нейните служители, включително афганистанските жени, които работят за нас".

Отунбаева, бивш президент на Киргизстан, повтори, че всички несъществени афганистански служители, както жени, така и мъже, все още си стоят вкъщи, и тя каза, че ООН е "твърда", че жените национални служители няма да бъдат заменени от мъже, "както някои талибански власти предложиха.

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

ООН призова талибаните да спрат екзекуциите

Телесното наказание е нарушение на Конвенцията срещу изтезанията и трябва да спре

В края на април Съветът за сигурност единодушно одобри резолюция, призоваваща талибаните бързо да отменят все по-суровите ограничения, налагани на жените и момичетата, и осъжда забраната за афганистански жени да работят за ООН, наричайки я "безпрецедентна в историята на Обединените нации" ."

Въз основа на дискусии с много хора в Афганистан, каза Отунбаева, става ясно, че указите на талибаните "са силно непопулярни сред афганистанското население" и струват на управляващите "както вътрешна, така и международна легитимност, като същевременно причиняват страдание на половината от населението им и увреждат техните икономика."

В откровена политическа оценка тя каза на членовете на съвета, че режимът на талибаните "остава изолиран и автократичен", с "неотчетна централна власт" и правителство, съставено изцяло от мъже, почти изцяло от своята пущунска и селска база.

Докато афганистанската икономика "остава стабилна, макар и в ниско равновесие", 58 процента от домакинствата се борят да задоволят основните нужди на семействата си, а ООН продължава да отговаря на нуждите на 20 милиона души, които се нуждаят от помощ, каза още Отунбаева.

Тя каза, че пратките в брой, необходими за хуманитарните операции на ООН, "се очаква да намалеят, тъй като донорското финансиране намалява", което може да се отрази негативно на паричната стабилност на Афганистан. Въпреки забраните, каза тя, "международната общност може да направи повече, за да гарантира бъдещата стабилност на афганистанската икономика по начин, който директно подобрява живота на афганистанците".

Хуманитарната организация Save The Children заяви в понеделник, че епидемия от скакалци опустошава северните провинции на Афганистан и има потенциала да унищожи 1,2 милиона тона пшеница, приблизително една четвърт от годишната реколта в страната.

В него се казва, че заразата идва във възможно най-лошия момент. 8 милиона афганистанци са били отрязани от хранителна помощ през последните два месеца поради недостиг на финансиране. Над 15 милиона души - една трета от населението на Афганистан - се очаква да се сблъскат с глада през следващите пет месеца.

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

СС на ООН призова талибаните да не нарушават правата на жените

След като бе посегнато на образованието, правото на труд, посещенията на ресторанти, паркове и фитнеси