Държавният секретар на САЩ Майк Помпео продължава да следва идеологията на Студената война, въпреки факта, че тя приключи преди повече от 30 години, а това от своя страна вреди на отношенията между Пекин и Вашингтон, коментира официалния представител на министерството на външните работи на КНР Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Неговите забележки са изпълнени с идеологически предразсъдъци и непознаване на историята на Китай и настоящата ситуация в страната. Слуховете, които разпространява, не издържат на критика и се сриват само на фона на факти. Повече от 30 години са минали от края на Студената война, но се страхувам, че Студената война все още продължава в сърцето на Помпео", обяснява той.

"Надяваме се, че Помпео ще се откаже от манталитета от ерата на Студената война и игрите с нулева сума, обективно ще разгледа нашите двустранни отношения, ще спре да разпалва антикитайски настроения и ще направи нещо по-подобаващо за неговата длъжност и да допринася за китайско-американските отношения, и не да им вреди", допълва Шуан.

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

Китай призова САЩ да спре с военните провокации в Южнокитайско море

И изпрати ударна група със самолетоносач в Тайванския пролив