Китайският първи дипломат намекна на Хенри Кисинджър - 100-годишният бивш американски държавен секретар, който беше в основата на сближаването на Съединените щати с Китай преди половин век, че Пекин изпитва носталгия по дните, в които ръководи външната политика на САЩ, съобщава "Вашингтон пост".

Кисинджър пристигна на изненадваща визита в Пекин, която съвпада с посещението на друг бивш американски държавен секретар - Джон Ф. Кери, понастоящем пратеник по климата на администрацията на Байдън, койта е в китайската столица за разговори с цел иницииране на сътрудничество между двете страни най-големи замърсителя в света.

Визитата идва и след посещението на сегашния държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин миналия месец, когато и двете страни прогнозираха положително отношение след шест месеца словесна конфронтация и военни пропуски.

Никой от тях обаче не е на висотата на Кисинджър, който остава почитан в Китай заради усилията си да изгради дипломатически отношения между двете страни.

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Именно заради това Китай щял да търси диалог вместо конфронтация

Кисинджър тайно посети Пекин през 1971 г., за да постави основите за историческото пътуване на президента Ричард М. Никсън през следващата година, което доведе до сближаване с Китай.

Днес китайският външен министър Ван И поздрави Кисинджър в Пекин.

"Невъзможно е да правият опити да се трансформира Китай, а още по-невъзможно е да се сдържа Китай", заяви Ван на американеца.

По негови думи политиката на САЩ спрямо Китай изисква дипломатическата мъдрост на Кисинджър и политическата смелост на Никсън.

Ден по-рано Кисинджър се срещна с китайския министър на отбраната Ли Шанфу.

В частност военната комуникация между САЩ и Китай е толкова напрегната, че Ли отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин на регионален форум за сигурност в Сингапур миналия месец.

През юни Блинкън се опита да постигне споразумение за възобновяване на пряката военна комуникация между Съединените щати и Китай. По негови думи обаче Пекин е отхвърлил идеята въпреки опасните скорошни пропуски.

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Ван И: САЩ и Китай трябва да се срещнат някъде в средата

Важно е разширяването на "дипломатическите канали и комуникационните канали за сигурност" между двете страни

На срещата в Пекин вчера обаче Ли заяви на Кисинджър, че се надява Съединените щати да "работят с Китай за прилагане на консенсуса, постигнат от лидерите на двете страни, и за насърчаване на здравословното и стабилно развитие на отношенията между двете страни и техните армии".

Ли е под санкции на САЩ от 2018 г., след като Китай закупи бойни самолети и оборудване от основния руски износител на оръжие.

Кисинджър отвърна, че и САЩ, и Китай трябва да премахнат недоразуменията.

"Историята и практиката многократно са доказвали, че нито САЩ, нито Китай могат да си позволят цената да се третират взаимно като противници", отбеляза Кисинджър и допълни, че ако двете влязат във война, това няма да донесе никакви значими резултати за хората в двете страни.

Държавният департамент на САЩ е бил наясно, че Кисинджър ще посети Китай, стана ясно от думите на говорителя Матю Милър.

"Това всъщност стана ясно на срещите на секретар Блинкън, когато бяхме в Китай. Китайските официални лица споменаха, че той (Кисинджър - б.р.) планира да дойде, както е правил няколко пъти през годините като частно лице. Уточнявам, че той е там по собствено желание, а не действайки от името на правителството на САЩ", подчерта той.

Китай пришпорва САЩ да отменят икономическите санкции

Китай пришпорва САЩ да отменят икономическите санкции

Призивът идва след посещението на Джанет Йелън в Пекин