Китай е тествал най-мощното си неядрено оръжие, наречено "Майката на всички бомби" от официозните медии, препращайки към американска бомба, използвана в Афганистан, съобщава "Франс прес".

В кратък видеоклип, публикуван на сайта на държавния оръжеен производител Norinco, е заснето хвърлянето на огромната бомба в равнина, при което е произведена гигантска топка от огън и черен дим.

САЩ пуснаха „Майката на всички бомби” в Афганистан

САЩ пуснаха „Майката на всички бомби” в Афганистан

По позиция на "Ислямска държава"

В социалните мрежи в сряда (2 януари) държавната новинарска агенция "Синхуа" описа бомбата за първи път, наричайки я "китайската версия на "Майката на всички бомби".

Бомбата, чиято мощ е на второ място след ядреното оръжие според "Синхуа", е била хвърлена от китайски бомбардировач H-6K.

Не се разкриват подробности за датата, мястото или обхвата на бомбения взрив.

През 2017 г. САЩ хвърлиха най-мощната конвенционална бомба в арсенала си, наречена "Майката на всички бомби", в опит да унищожат мрежа от тунели, използвани от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в източната част на Афганистан.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви тогава, че бил "горд" от своите войски и ги поздрави за успеха им.

Китайската бомба е с дължина 5-6 метра, но тежи по-малко от американската версия според китайски военен анализатор, цитиран от китайското издание Global Times.

"Огромната експлозия, която беше произведена, лесно би унищожила земни укрепления", уточни анализаторът.