Китай твърдо се противопоставя на злоупотребата с инструменти за контрол на износа, каза говорител на външното министерство в петък, след като САЩ добави 37 китайски фирми към списък с търговски ограничения поради опасения за националната сигурност, предава "Ройтерс".

Някои от организациите бяха добавени към списъка за производство на дронове, които да бъдат използвани от китайската армия, а други за доставка на контролирани артикули до Русия.

Китай и Русия имат право да осъществяват нормално икономическо и търговско сътрудничество и това сътрудничество не трябва да бъде нарушавано, каза говорителят Лин Джиен на редовна пресконференция.

Той каза, че Съединените щати продължават да политизират икономическите и търговски въпроси и допълнително да увеличават митата, злоупотребявайки с така наречения процес на преглед на тарифите 301. 

"Призоваваме американската страна ефективно да спазва правилата на Световната търговска организация и да отмени всички вътрешни мита за Китай. Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своите права и интереси", каза Лин.

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Мерките могат да предизвикат ответни действия от страна на Пекин