Китай се присъединява към Русия и шест други държави в шестдневно военно учение с участието на около 128 000 души следващия месец, което е знак за по-тесни двустранни връзки, тъй като Пекин и Вашингтон стават все по-отчуждени, пише китайска медия South China Morning Post.

Ученията ще се провеждат в две фази на осем места в Русия и Каспийско море и ще включват 600 самолета, 15 военни кораба, 250 танка и 20 000 броя военна техника. Първата фаза ще включва антитерористични учения, противодействие на въздушни удари и разузнаване, а втората ще се съсредоточи върху управление на войските и симулирани битки.

В Русия готвят мащабни военни учения

В Русия готвят мащабни военни учения

Седем държави ще участват в маневрите

Военните игри - в които ще бъдат включени Пакистан, Индия, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан - ще се проведат година, след като Русия беше домакин на китайските сили за Восток 2018 в Източен Сибир, близо до китайската граница, където 300 000 души участваха в най-голямата военна тренировка в руската история.

Китай и Русия работят за укрепване на връзките през последните години, особено след 2014 г., когато вече влошаващите се отношения на Москва със Запада се влошиха с анексията на Крим от Русия, което доведе до тежки икономически санкции.

Оттогава руският президент Владимир Путин гледа към Азия и в частност към Китай, за да противодейства на западния натиск върху икономиката на неговата страна.

Александър Габуев, старши сътрудник в научно-изследователския център по външна политика на Московския център Карнеги, заяви, че упражненията са част от модел на засилване на сътрудничеството между Китай и Русия и изпращат съобщение до САЩ.

"Ученията отразяват много по-широка, дългосрочна тенденция на двете най-големи евразийски страни за техните взаимни интереси и образувайки значимо партньорство за сигурност във време на съперничество на САЩ с двете страни".

"Център-2019 има символика в него и изпраща сигнал, че двете армии работят заедно, за да постигнат оперативна съвместимост."

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Русия прилагала набор от мерки за неутрализиране на възникващите заплахи

Въпреки това Колин Кох, военен анализатор от Школата за международни изследвания в С. Раджаратнам от Сингапурския технологичен университет в Нанянг, заяви, че въпреки по-тесните военни връзки между Пекин и Москва, шестте други държави в ученията също ще определят докъде може да стигне сътрудничеството.

"Трудно е да си представим, че се съгласяват да издигнат такъв многостранен механизъм за сигурност в нещо по-дълбоко и по-съществено по обхват поради различни интереси. Някои от страните от Централна Азия са приятелски настроени към Запада и искат поне да останат неутрални и да не са част от нов съюз", обяснява Кох.

"Имаме комбинация от Индия и Пакистан, което означава, че сътрудничеството е ограничено поради тяхната стратегическа и политическа чувствителност."

Това ще бъде четвъртото руско учение "Център", като военните игри също се провеждат през 2008, 2011 и 2015 г. Ученията през 2015 г. включват въоръжени сили от Организацията на Договора за колективна сигурност - Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизстан.

Русия и Китай обвиняват САЩ в ескалация с ракетни изпитания
Обновена

Русия и Китай обвиняват САЩ в ескалация с ракетни изпитания

Рябков: Всичко това предизвиква съжаление ... няма да се поддадем на провокации