Русия обвини Съединените щати, че разпалва военно напрежение, като тества наземна крилата ракета, но заяви, че няма да бъде въвлечена в надпревара за въоръжаване, съобщава "Ройтерс".

Пентагонът заяви вчера, че е тествана крилата ракета, която е поразила целта си след повече от 500 км, първият подобен тест след прекратяването на ядрения пакт от епохата на Студената война.

Съединените щати официално се оттеглиха от договора ИНФ с Русия на 2 август, след като обвиниха Москва в нарушаване на пакта, обвинение, отхвърлено от Кремъл.

Подобен ракетен тест би бил забранен в САЩ съгласно договора.

"Всичко това предизвиква съжаление, САЩ очевидно са поели по пътя на ескалация на военното напрежение. Няма да се поддадем на провокации ", коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Няма да позволим да бъдем въвлечени в скъпа надпревара за въоръжаване", допълва той.

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

Ракетата е поразила мишената си, отдалечена на повече от 500 км

ИНФ забраняваше наземните ракети с обхват между 500-5 500 км, намалявайки способността на двете страни да започнат ядрен удар в кратък срок.

Рябков потвърждава, че въпреки теста, Русия не планира да разгръща нови ракети, освен ако САЩ не го направят първи.

Едностранните действия на САЩ с тестове на наземни крилати ракети ще доведат до световна надпревара с въоръжение и ще повлияят неблагоприятно на глобалната стабилност, коментира официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Подобни действия демонстрират желанието на Вашингтон ... едностранно да осигури военно превъзходство", обяснява той.

"Това ще доведе до поредния скок в надпреварата с оръжия, ескалация на въоръжената конфронтация в света и ще има изключително негативно влияние върху регионалната и глобалната сигурност."

Русия не планирала разполагане на нови ракети в Европа, стига САЩ да не го правят

Русия не планирала разполагане на нови ракети в Европа, стига САЩ да не го правят

Това увери руският военен министър

По-рано руският външен министър Сергай Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумени.

Вашингтон вече се оттегли от Договора за балистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Миналата седмица руски изтребители изтласкаха изтребител на НАТО, след като се опитал да се приближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пентагонът обяви, че не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан.

Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия, въпреки мистериозният ракетен взрив миналата седмица в Северна Русия, който причини временен скок в нивата на радиация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че страната притежава подобна, но по-добра технология от провалилия се руски "Буревестник".

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Москва: В разработване на нови авангардни ядрени оръжия Вашингтон не са водещи