Русия няма да разполага нови ракети, стига САЩ да покажат подобна сдържаност в Европа и Азия. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, след като Вашингтон се оттегли от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., подписан от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън и тогавашния държавен ръководител на СССР Михаил Горбачов.

САЩ официално се оттеглиха от договора по-рано този месец, след като обвиниха Москва в нарушаването му, както и за разполагането на забранен тип ракета, твърдения, които Кремъл отрича.

Болтън: Русия разработва новите си ракети с крадени американски технологии

Болтън: Русия разработва новите си ракети с крадени американски технологии

Москва харчи за военни цели…

Русия също се оттегли от договора, но Шойгу настоя, че страната му нямала планове за разполагане на нови ракети.

"Ние все още се придържаме към това. Ако в Европа няма такива системи (разположени от Вашингтон), ние няма да правим нищо там", коментира той пред руската държавна телевизия "Россия-24".

Договорът от 1987 г. забраняваше наземните ракети с обхват между 500 и 5 500 км, ограничавайки способността на двете страни да предприемат ядрен удар в краткосрочна перспектива.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще започне да разработва наземни ядрени ракети с малък и среден обхват, ако САЩ започнат да правят същото след отиването в историята на договора да контрол върху оръжията.

Меркел обвини Русия за провала на Договора за ракетите

Меркел обвини Русия за провала на Договора за ракетите

НАТО ще намери "общ отговор" на разпадането на договора според нея