Китай удължи разследването на "търговските бариери" на Тайван срещу него, с три месеца, до президентските избори на острова, съобщава "Ройтерс". Това накара Тайпе да обвини Пекин в опит за намеса в гласуването, за да гарантира резултат, благоприятен за китайското правителство.

Министерството на търговията на Китай първоначално обяви разследването на предполагаеми търговски бариери на Тайван през април, Сега удължава периода му до 12 януари - точно един ден преди президентските и парламентарни избори в Тайван.

Службата за търговски преговори на тайванското правителство заяви, че това разширяване на разследването "още веднъж доказва, че така нареченото търговско разследване на Китай е политически мотивирано и е опит за намеса в нашите избори чрез икономическа принуда". Удължаването на датата до 12 януари, точно преди изборите, "подчертава политическите мотиви" зад решението, обясниха от тайванската служба.

Оттам добавиха още, че това също така нарушава нормите на Световната търговска организация, на която са членове и Тайван, и Китай. "Казахме много пъти, че всички двустранни търговски проблеми трябва да бъдат решени чрез консултации между двете страни в съответствие с механизмите на СТО. Също така още веднъж призоваваме Китай да се върне на правилния път и да не манипулира търговските въпроси политически."

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

Тайпе засече 16 китайски самолета край територията си

Краткото изявление от Министерството на търговията на Китай относно удължаването на разследването не даде подробности или обяснение защо са взели това решение.

Тайван продължава да критикува действията на Пекин, в които използва "икономическа принуда", включително наказанието на Китай срещу Литва след като беше позволено на Тайпе да открие де факто посолство във Вилнюс.

Правителството на Китай отказа да разговаря с това на президента на Тайван Цай Инуън, като я обвинява за сепаратист. Тя многократно е предлагала преговори с Китай, но настоява, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

Заместникът на Цай, вицепрезидентът Уилям Лай, е фаворит за следващ президент на Тайван. Той също предложи да разговаря с Китай, въпреки че също е обвинен за сепаратизъм.

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Вицепрезидентът на Тайван обвинява Китай в опит да повлияе на предстоящите избори

Според него Китай използва нелоялни търговски практики, които могат да повлият на гласуването