Китай ще възстанови митата следващия месец върху 134 артикула, които внася от Тайван, след като Министерството на финансите заяви, че ще спре отстъпките за артикулите по търговско споразумение, тъй като Тайван не е отговорил реципрочно, предава "Ройтерс".

Рамковото споразумение за икономическо сътрудничество между Китай и Тайван първоначално беше подписано през 2010 г. Тайвански официални лица казаха на Ройтерс, че Китай вероятно ще окаже натиск върху Лай, като прекрати някои от преференциалните условия за търговия в него.

"Регионът на Тайван едностранно прие дискриминационни мерки като забрана и ограничаване на износа на континентални продукти, което нарушава разпоредбите на споразумението", каза китайското финансово министерство.

Спирането на тарифните отстъпки трябва да се извърши от 15 юни, каза министерството, и ще се прилага за продукти, внесени от Тайван, включително базови масла - използвани за производството на други продукти като смазочни материали.

Президентската канцелария на Тайван заяви, че този ход е "класическа китайска икономическа принуда", която няма да помогне за подобряване на отношенията през Тайванския пролив.

"Китай трябва да се откаже от политическата намеса на пазара и нарушаването на нормалното функциониране на световната икономика с икономическа принуда", се казва в изявление.

Съветът по въпросите на континенталната част на Тайван, определящ политиката на Китай, заяви, че Рамковоto споразумение за икономическо сътрудничество (ECFA) е облагодетелствала компаниите и на двете страни, откакто е подписана.

"Призоваваме континенталната част да се справи с различията чрез конструктивен диалог, който не включва политически предпоставки, и да спре икономическия и търговски натиск", се казва в съобщението.

Китай ще отвърне подобаващо на мерките на САЩ за внос на китайски стоки

Китай ще отвърне подобаващо на мерките на САЩ за внос на китайски стоки

Увеличението на митата е признак на слабост, смята външният министър Ван И

В края на декември Китай отмени намаляването на митата за около 12 химически продукта, които внасяше от Тайван - действия, описани от властите в Тайпе като опит за намеса в изборите през януари, които Лай спечели.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет.

Чен Бинхуа, говорител на службата по въпросите на Тайван на Китай, каза, че Тайван едностранно е приел дискриминационни търговски ограничения върху износа на повече от 2500 континентални продукта.

Това нарушава разпоредбите на ECFA за намаляване или премахване на тарифите, каза той.

САЩ плашат Китай с нови санкции заради Русия, Пекин обещава силни контрамерки

САЩ плашат Китай с нови санкции заради Русия, Пекин обещава силни контрамерки

Негативните фактори между Китай и САЩ продължават да се трупат, твърдят китайски медии