Китай разполага с по-мощни контрамерки, ако Съединените щати продължат да нарушават и застрашават суверенитета и интересите на сигурността на страната по основни въпроси или да възпрепятстват развитието на китайски фирми, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на държавните медии.

В сряда Съединените щати обвиниха ръководството на Китай, че подкрепя войната на Русия в Украйна и предупредиха, че като ответна мярка Пекин може да се сблъска с нови санкции от страна на Съединените щати и други страни от НАТО.

Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл и заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър се срещнаха с китайския заместник-министър на външните работи Ма Джаосю във Вашингтон вчера - ден след като Вашингтон отправи предупреждението.

Заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател заяви, че срещата на Кембъл е била част от интензивна дипломация през изминалата година за отговорно управление на конкуренцията в отношенията между САЩ и Китай, като Вашингтон очаква повече подобно ангажиране на високо ниво.

Пател отбеляза, че САЩ, техните партньори от Г-7 и други страни от ЕС и НАТО споделят мнението, че подкрепата на Китай за Русия "заплашва не само украинската, но и европейската сигурност".

Китай предприе мерки срещу 12 американски компании, свързани с производството на оръжия

Китай предприе мерки срещу 12 американски компании, свързани с производството на оръжия

Те влязоха в сила от днес

Той отказа да предостави подробности за каквито и да било бъдещи санкции, когато беше попитан дали те може да са насочени към китайските лидери предвид коментарите на Кембъл, но добави: "Ако Китай не ограничи подкрепата си за руската отбранителна индустрия, САЩ ще бъдат готови да предприемат по-нататъшни стъпки".

Отделно Белият дом съобщи, че Файнър се е срещнал с Ма вчера и двамата са обсъдили редица теми, като борбата с наркотиците, Тайванския проток, войната в Украйна и усилията за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Ма и Файнър са провели "откровени, задълбочени и конструктивни" разговори, според публикация в социалната мрежа X на китайския посланик в САЩ Сие Фън. Ма е подчертал, че Вашингтон трябва "искрено да уважава суверенитета, сигурността и интересите на развитието на Китай".

Ма се е срещнал и със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, за да обсъдят "важни въпроси в двустранните отношения".

Китайските медии обаче изразиха по-негативна нотка след приключването на срещите.

"Негативните фактори между Китай и САЩ продължават да нарастват и да се натрупват, главно защото методите на САЩ за потискане на Китай непрекъснато се обновяват", пише акаунт, свързан с държавната телевизия CCTV.

Пекин се ядоса от санкциите на САЩ срещу китайски фирми заради Русия

Пекин се ядоса от санкциите на САЩ срещу китайски фирми заради Русия

Закани се с мерки за твърда защита на законните права и интереси на китайските предприятия

"Ако САЩ продължат да се опитват да нарушават и застрашават суверенитета и интересите на сигурността на Китай по основните въпроси на Китай, то Китай ще трябва да въведе по-мащабни и силни контрамерки", предупреждава той.

Миналия месец САЩ наложиха санкции на 20 компании, базирани в Китай и Хонконг, след многократни предупреждения отстрана на Вашингтон срещу подкрепата на Китай за руската армия.

След тези стъпки китайското посолство във Вашингтон заяви, че Пекин контролира износа на изделия с двойна употреба в съответствие със законите и разпоредбите и че нормалните търговски и икономически взаимодействия между Китай и Русия са в съответствие с правилата на Световната търговска организация и пазарните принципи.

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Заради търговската подкрепа на Пекин за военното производство на Русия