Ходът на САЩ да повиши митата върху вноса на китайските стоки е признак на слабост, а не на сила и показва, че някои в САЩ може би "загубват ума си", заяви външният министър на Китай Ван И днес. Китай ще отвърне на мерките подобаващо, съобщават от Reuters.

Външният министър разкритикува решението за увеличение, като го нарече "най-типичната форма на тормоз" в днешни времена. По негови думи решението е неразумно и само показва желанието на някои хора в Съединените щети "да запазят своята еднополюсна хегемония."

Вместо да възпрепятства развитието на Китай, ходът на САЩ ще вдъхнови нашите 1,4 милиарда граждани да работят по-усърдно, смята още външният министър, като призова международните общности да предупредят САЩ да не причинява нови проблеми на света в този "критичен момент на глобално икономическо възстановяване".

Джо Байдън посочи, че е възможно Китай да повиши тарифите си в отговор, но върху несвързани с увеличенията на неговата администрация продукти. Въпреки това според американския президент този ход е малко вероятно да доведе до международен конфликт.

Припомняме, вчера президентът на САЩ Джо Байдън разкри рязко увеличение на митата върху китайския внос, включително тарифите за батерии за електрически превозни средства (EV), компютърни чипове и медицински продукти. Мерките представляват нов риск от сблъсък с Пекин.

Миналата седмица Китай се противопостави срещу решението на САЩ да добави 37 китайски фирми към списък с търговски ограничения поради опасения за националната сигурност.

През март Ван И нападна търговската политика на Вашингтон с обвинения, че САЩ опитват да ограничат достъпа на Китай до т.нар. висок клас технологии.

Китай и САЩ обсъждат изкуствения интелект в Женева

Китай и САЩ обсъждат изкуствения интелект в Женева

Според експерта Джейсън Гласбърг всички страни са изложени на риск