Китайската армия изпрати изтребители да следят и да отправят предупреждение към патрулен самолет на военноморските сили на САЩ, прелетял над чувствителния Тайвански проток, съобщава "Ройтерс".

Мисията идва седмици преди изборите в Тайван.

Китай има териториални претенции спрямо демократично управлявания Тайван и твърди, че има юрисдикция над пролива. Тайван и Съединените щати оспорват това, подчертавайки, че Тайванският проток е международен воден път.

7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи, че морският патрулен самолет P-8A Poseidon, който се използва и за мисии срещу подводници, е прелетял над пролива в международното въздушно пространство.

"Транзитното преминаване на самолета през Тайванския проток демонстрира ангажимента на Съединените щати към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион. Военнослужещите на САЩ извършват полети, плавания и оперират навсякъде, където международното право позволява", се посочва в изявлението.

Тайван уверен, че Китай е твърде "залисан" с проблеми, за да обмисля инвазия

Тайван уверен, че Китай е твърде "залисан" с проблеми, за да обмисля инвазия

Пекин се опитвал да се намеси в изборите на острова

Китайската армия определи полета като "публичен шум" и добавиха, че са изпратили изтребители да наблюдават и отправят предупреждение към американския самолет и "да се справят с него в съответствие със закона и разпоредбите".

"Войските на театъра са винаги в повишена готовност и ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност", изтъкват от командването на Източния театър на Народната освободителна армия.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че неговите сили са наблюдавали самолета на САЩ, докато е прелитал на юг през пролива, и определиха ситуацията като "нормална".

През октомври - последният път, когато военноморските сили на САЩ обявиха, че Poseidon е прелетял през пролива, Китай посочи, че е изпратил изтребители, за да наблюдават и предупредят самолета.

Тайван се подготвя за президентски и парламентарни избори на 13 януари, които Пекин представи като избор между война и мир.

Китай засили военната си активност около острова през последните четири години, включително като проведе два кръга от големи военни игри през последната година и половина.

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Китай отворен към възможности за мирно обединение с Тайван

Независимостта на острова означава война