Премиерът на Швеция отхвърли заплахите на Китай, че Швеция щяла да "понесе последствията" за присъждането на награда за свобода на словото на арестувания шведски издател, роден в Китай, Гуй Минхай, съобщава "Гардиън".

Гуй беше един от петимата издатели и продавачи на книги, базирани в Хонконг, които изчезнаха през 2015 г., печатайки книги, критикуващи китайското правителство. Той се появи отново през 2016 г. в ареста, като заяви по китайската държавна телевизия, че се е предал, след като е избягал от фатален инцидент с шофиране в нетрезво състояние 11 години преди това.

Освободен през 2017 г., но недопуснат да напусне Китай, Гуй е бил арестуван от полицаи в цивилни дрехи, докато пътувал за Пекин с двама шведски дипломати през януари 2018 г. След като е бил филмиран да прави признания, които според привържениците му са били дадени под принуда, той е бил вкаран в затвора.

По-рано този месец шведският ПЕН-клуб обяви, че ще връчи на Гуй наградата "Тухолски", кръстена на германския писател Курт Тухолски, който бяга от нацистка Германия в Швеция. Тя се присъжда ежегодно на преследван или живеещ в изгнание писател, като предишни получатели са Салман Рушди и беларуската нобелова лауреатка Светлана Алексиевич. Шведският ПЕН-клуб обяви, че е избрал Гуй, за да почете неговата неуморна работа за свободното слово.

В отговор китайското посолство в Стокхолм подчерта, че решението за присъждане на наградата на Гуй било "не само чист фарс, но и подигравка с истинската свобода на словото и шамар в лицето на самия шведски ПЕН-клуб", роден от "скрита политическа програма и последователни пристрастия и враждебност срещу Китай".

"Както е известно на всички, Гуй Минхай е престъпник, извършил тежки престъпления както в Китай, така и в Швеция. Той е генератор на лъжи и разпространител на слухове", казаха от посолството и призоваха шведския ПЕН-клуб да отмени наградата. "Продуцентите на този фарс пренебрегват волята на самия Гуй Минхай и действат съгласно собственото си пожелателно мислене, самоуправство и арогантност. Те със сигурност ще понесат последствията от своите собствени действия."

Въпреки това церемонията по награждаването се проведе в петък, с празен стол на сцената, с който беше отбелязано отсъствието на Гуй. Министърът на културата и демокрацията на Швеция Аманда Линд заяви, че хората, които са на власт, никога не трябва да атакуват свободното художествено изразяване.

Шведският премиер Стефан Льовен отхвърли твърденията на Китай. "Няма да се поддадем на този вид заплаха", каза той пред местна телевизия, допълвайки: "Никога. Имаме свобода на изразяване в Швеция и това е така, точка."

Изборът на Гуй беше подкрепен и от Международния ПЕН-клуб, чийто президент, писателката Дженифър Клемент, заяви, че е ужасена от заплахите на Китай.