Бюрото за риболов и водни ресурси на Филипините съобщи, че лодка на "китайската морска милиция" умишлено е блъснала един от двата кораба, които са патрулирали близо до остров Титу в оспорваните води на Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Инцидентът е станал в петък.

Корабът е получил вдлъбнатини от дясната страна на носа си.

Китай и Филипините имаха редица конфронтации в спорни части от Южнокитайско море. Манила обвини бреговата охрана на Китай в агресия, а Пекин се оплака от повтарящи се провокации и териториални нахлувания.

Освен това Филипините обвиниха Китай, че поддържа морска милиция, за да засили присъствието си в ключовия воден път. Пекин пък твърди, че това са цивилни кораби.

Пекин пак използва водни оръдия срещу филипински кораби в Южнокитайско море

Пекин пак използва водни оръдия срещу филипински кораби в Южнокитайско море

Отоно напрежение около плитчината Скарбъро

Видео, разпространено от Бюрото за риболов на Филипините, показва китайска лодка с номер 00108 да се приближава към кораба BRP Datu Cabaylo и да се сблъсква с него.

"Въпреки инцидента корабът на Бюрото за риболов и водни ресурси запази позицията си и успя да продължи своята мисия", подчертаха от филипинската служба.

Мао Нин, говорител на китайското външно министерство, заяви, че филипинският кораб е "плавал опасно във води под юрисдикцията на Китай и се е сблъскал с китайска рибарска лодка, оперираща нормално във водите".

Филипините не отстъпват от спорна плитчина в Южнокитайско море

Филипините не отстъпват от спорна плитчина в Южнокитайско море

Уточняват, че са изтеглили кораба си от плитчината Сабина не заради искането на Пекин

"Китай призовава Филипините искрено да зачитат териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай в Южнокитайско море и да спрат всякакви действия, които биха могли да усложнят ситуацията", настоя тя на редовна пресконференция.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, включително окупирания от Филипините остров Титу. Пекин отхвърля решението на Постоянния арбитражен съд в Хага от 2016 г., че претенциите му нямат основание съгласно международното право. Делото беше отнесено до съда от Филипините.

Морският сблъсък от миналата седмица се случва след регионална среща на върха на лидерите от Югоизточна Азия, където президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши призова за бързо протичане на преговорите за кодекс на поведение в Южнокитайско море.