Тайван в понеделник съобщи за най-голямото нахлуване от януари на китайските военновъздушни сили в зоната му за противовъздушна отбрана, съобщава Агенциш Ройтерс. Министерството на отбраната на острова заяви, че тайвански изтребители са се стремели да предупредят 30 самолета при последното нарастване на напрежението.

Тайван, който Китай разглежда като своя територия, се оплаква през последните две години или повече от многократни мисии на китайските военновъздушни сили близо до демократично управлявания остров, често в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, или ADIZ, близо до Острови Пратас, контролирани от Тайван.

Тайван нарича многократните военни действия на Китай наблизо "война в сивата зона", предназначена както да изтощи тайванските сили, като ги кара многократно да се борят, така и да изпробва отговорите на Тайван.

Последната китайска мисия включваше 22 изтребителя, както и самолети за електронна война, ранно предупреждение и противоподводници, съобщи тайванското министерство.

Сателитни изображения показват ракетни учения на Китай по цели в Тайван и Гуам

Сателитни изображения показват ракетни учения на Китай по цели в Тайван и Гуам

Китай изгражда мащабни цели в пустинята Такламакан, включително модели на разрушители и кейове

Самолетите са летели в район на североизток от Пратас, според карта, предоставена от министерството, макар и далеч от самия Тайван.

Тайван изпрати бойни самолети, за да предупредят китайските самолети, докато ракетни системи бяха разположени, за да ги наблюдават, казаха от министерството.

Китай, по-рано заяви, че подобни действия са учения, насочени към защита на суверенитета на страната.

Китайската армия заяви миналата седмица, че наскоро е провела учение около Тайван като "тържествено предупреждение" срещу "сговора" си със Съединените щати.

Китай с предупреждение към САЩ - проведе нови военни учения край Тайван

Китай с предупреждение към САЩ - проведе нови военни учения край Тайван

Ученията са включвали патрулиране и комплексни маневри в режим на реален бой