Известният с високите си нива на насилие китайски автономен регион Синдзян ще предложи награди в размер на до 5 млн. юана (800 хил. долара) за предоставянето на информации за терористични нападения, обяви местното правителство, което се разглежда като най-новият ход на властите за налагане на стабилност, отбелязва „Ройтерс”.  

Стотици хора са били убити при размириците в Синдзян през последните няколко години. Правителството хвърля вината за насилието върху ислямистките екстремисти, които искат да създадат независима държава, наречена Източен Тюркистан за малцинството уйгури, които в мнозинството си са мюсюлмани, говорещи тюркски език.

Изгнаници и правозащитни организации обаче твърдят, че размириците са по-скоро реакция на репресиите на правителството, отколкото да са организирани от някаква определена екстремистка групировка. Китай категорично отрича да нарушава правата на когото и да е в Синдзян.

Наградите, които започват от 200 хил. юана, са за информации относно нападения, отвличания, убийства и други терористични актове, уточнява правителствения интернет портал на Синдзян „Тяншан нет”.

Хората, предоставящи информация, могат да кандидатстват и за други придобивки, като приоритетен прием на деца в училища и съдействие за работа.

Предоставените информации ще бъдат разглеждани конфиденциално и ще бъдат предприемани стъпки за осигуряване на информаторите и техните семейства да не бъдат обект на каквато и да е форма на отмъщение.  

Синдзян по-рано е предлагал различни награди за такива информации, а от 2014 г. около 10 хил. души са предложили информация на властите за терористични дейности.   

Други провинции и райони в Китай и правителствени отдели също предлагат награди за подобни информации за борба с тероризма, включително регулаторът на интернет, които са раздали 2 млн. юана за награди през миналата година.