Китайски шпиони многократно са се внедрявали в структурите на националната сигурност на САЩ и са успели да получат достъп до тайните планове на Пентагона за евентуален конфликт с Пекин, пише Washington Free Beacon, позовавайки се на доклад на комисия към Конгреса на САЩ.

В документа се отбелязва, че китайски агенти са проникнали, по-специално, във ФБР и Тихоокеанското командване на САЩ (USPACOM).

От Пентагона заявиха, че един от най-сериозните шпионски скандали бил свързан с пенсионирания подполковник Бенджамин Пиърс Бишъп, който е бил контрактор към USPACOM. През март 2014 г. мъжът признал, че предавал чувствителни данни на китайка, с която имал връзка.

Според Пентагона Бишъп "издал" на приятелката си документи, свързани с военните планове на САЩ, информация за разполагане на ядрени оръжия, документи на безпилотния самолет MQ-9 Reaper и засекретен доклад за стратегията по отношение на Китай.

В доклада има данни и за други длъжностни лица, които Пекин е завербувал. Така например, през август IT сътрудникът на ФБР Кун Шан "Джо" Чун съобщи, че е предал на Китай документи за технологиите на ФБР в областта на шпионажа. При това някои от документите могат да застрашат американското разузнаване.