Сингапур е свидетел на приток на свръхбогати семейства от Китай, които искат да защитят богатството си от комунистическата партия, която все по-често гледа на тях с подозрение.

Неотдавнашните репресии на Пекин срещу технологични милиардери и знаменитости, които се притесняват да плащат данъци, както и трите години на нулев Ковид, накараха много богати китайци да потърсят сигурно убежище.

Изнервени от съдбата на своите състояния, някои от мегабогатите в страната вече са резервирали билети за Сингапур, съобщиха за АФП вътрешни лица.

Ключовият азиатски финансов център отговаря на всички изисквания за преместване на магнати.

През последните шест десетилетия Сингапур е управляван от една партия, а стачките и уличните протести са забранени. Данъците са сравнително ниски, а населението е предимно етнически китайско.

Присъствието на неотдавна пристигналите китайци се усеща силно в Сингапур, като някои от тях се преместват в луксозни къщи с изглед към брега на остров Сентоса, където се намират също увеселителен парк, казино и престижен голф клуб.

Сингапур ще отмени закона, забраняващ секса между мъже

Сингапур ще отмени закона, забраняващ секса между мъже

Досега законът предвиждаше две години затвор

"Не можете да си представите начина, по който те харчат пари. Това е лудост", казва Пиърс Ченг, главен изпълнителен директор на AIMS, фирма, предоставяща имиграционни услуги и услуги по преместване.

Той си спомня, че е присъствал на парти на клиент, на което е било сервирано рядко японско уиски "Ямазаки 55", чиято бутилка струва около 800 000 долара.

Фирмата на Ченг също така помага да се намерят луксозни апартаменти, да се наемат шофьори и да се запишат децата в частни училища. Веднъж тя дори купува пури на стойност 61 000 долара.

Новодошлите шофират Rolls Royces и Bentley и често са забелязвани в голф клубове от най-висок клас, като например ексклузивния Sentosa Golf Club, където чуждестранните членове плащат 670 000 долара годишно.

В Сингапур бизнесмен ограби инвеститорите си

В Сингапур бизнесмен ограби инвеститорите си

Властите водят разследване

"Много от тях са по-млади китайци, облечени в модни дизайнерски дрехи, и обикновено се държат настрана и вечерят помежду си, което не е изненадващо", казва Бени Тео, управляващ директор на Blazon, консултантска компания, специализирана в областта на голфа.

Джак Ма, едно от най-разпознаваемите лица в азиатския бизнес, загуби около 25 милиарда долара, когато китайските регулатори спряха грандиозното IPO през 2020 г.

Други китайски магнати се опасяват, че Комунистическата партия може да окаже подобен натиск или дори да изземе бизнеса им без да им плати, заяви пред АФП счетоводител, запознат със ситуацията.

"Преместването в Сингапур е с цел да се гарантира, че семейното богатство е в безопасност и може да се запази за няколко поколения", каза счетоводителят.

На Сингапур все повече се гледа като на дом, а не само като на резервен план, каза друг източник от бранша и добави, че клиентите са му казали: "Когато съм тук, поне знам, че парите ми са мои."

Сингапур тества градски автобуси с автономно управление

Сингапур тества градски автобуси с автономно управление

Тази седмица Сингапур започна тримесечни изпитания

Един от основателите на най-голямата верига за ресторанти в Китай, Haidilao, наскоро създаде така наречения семеен офис в Сингапур.

Паричният орган на Сингапур изчислява, че броят на семейните офиси - компании за управление на богатство, посветени на индивидуални и групови активи - е нараснал от 400 през 2020 г. на 700 през 2021 г.