Китайските медии са се обединили с искания за оставки в правителството заради огромния брой хора, експлоатирани да работят като роби в страната, съобщава Ройтерс.

Припомняме, през последните седмици китайските власти предприеха редица проверки, с които освободиха от тежките условия на труд в китайските мини и фабрики стотици хора.

В официалното изявление на китайските медии се отправят упреци за късно предприетите мерки за освобождаването на работниците от страна на правителството.

В тези мини работят дори деца, които са държани без храна, бити са и са заплашвани с кучета. Отношението към тях е по-лошо от това към затворниците, твърдят китайските журналисти.

Много местни телевизионни канали излъчват често кадри, показващи условията, в които работят хората в китайските мини.

В повечето страни проблем с подобни параметри е достатъчен за да предизвика национален скандал и криза в правителството, но в страна като Китай дори няма да се стигне и до намек за оставки.

Тази позиция е защитена в повечето от китайските ежедневници, които смятат, че протестите им са начин за мобилизация на целия китайски народ, който трябва да подкрепи исканията им.

Някои от протестиращите са предложили хората да сложат на дрехите и колите си сини лентички, с които да изразят съпричастността си към проблема с експлоатацията на работници и деца в Китай.

Засега властите са задържали 180 души, обвинени за експлоатация на работници в страната и са освободили около 600 души, като на всеки от тях са дадени 130 долара като компенсация за тежките условия на труд, допълва агенцията.