Генералният консул на Китай в Ню Йорк е експулсиран, след като сътрудник на губернатора на щата бе обвинен, че е действал като агент на китайското правителство, съобщи CNN.

По-късно обаче от Държавния департамент на САЩ обявиха, че не е имало експулсиране - мандатът на дипломата изтекъл и той напуснал в края на август, обяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър по време на брифинг.

Когато беше помолена да изясни дали генералният консул на Китай е бил експулсиран, губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул отговори: "Знам, че той вече не изпълнява тази си функция. Това е всичко, което знам."

На въпрос за участието на генералния консул в скандала със сътрудничката й Кати Хочул коментира, че поведението на китайското правителство и по-конкретното тяхната работа с нейната сътрудничка с Линда Сун е била неприемлива.

Хочул направи този си коментар, след като Линда Сун, бивш заместник-началник на кабинета на Хочул и помощник на тогавашния губернатор - Андрю Куомо, беше обвинена, че е нарушила Закона за регистрация на чуждестранните агенти, извършила е и измами с визи, контрабанда, както и заговор за пране на пари.

И съпругът на Линда Сун - Крис Ху - също бе обвинен в заговор за пране на пари и в заговор за извършване на банкова измама, както и в злоупотреба със средства за идентификация.

Във вторник следобед (3 септември) Сун и Ху пледираха във Федералния съд, че са невинни по всички обвинения. Гаранцията на Сун бе определена в размер на 1.5 милиона долара, а тази на съпруга й бе определена на 500 000 долара.

Хочул обяви, че за разкриването на шпионската афера тя в продължение на месеци съдействала на Министерството на правосъдието и ще продължи да работи с тях.

Тя нарече действията на Сун "абсолютно предателство на доверието на две администрации в държавното управление", като подчерта, че сътрудничката й стигнала дотам дори да фалшифицира нейния подпис върху документи.

Хочул добави и че Сун е била "сътрудник на средно ниво" и уточни, че не е имала много често контакт с нея, както и че тя е нямала реална роля в нейната политика като губернатор.

САЩ изпраща висш служител на Пентагона на китайски военен форум

САЩ изпраща висш служител на Пентагона на китайски военен форум

Това може да сигнализира за по-задълбочен ангажимент на работно ниво с Китай на фона на регионалните спорове

Губернаторът на Ню Йорк поясни, че се чувства сигурна в резултатите от водените сега проверки. Тя уточни, че сега тече разследване, ще има съдебно производство и може би процес и тогава всичко ще бъде разкрито, но това не е информация, която тя не би искала засега да разкрива.