Съединените щати са готови да изпратят Майкъл Чейс, заместник-помощник-министър на отбраната за Китай, Тайван и Монголия, на най-големия годишен форум по сигурността в Китай в средата на септември, каза американски служител пред "Ройтерс".

Изборът на Чейс не е съобщаван досега. Той е по-високопоставен от американския служител, който присъства на форума Xiangshan миналата година, но неговият ранг е в съответствие с историческите норми за Пентагона.

Заместник-помощник-министърът на отбраната на Китай Чад Сбрагия присъства на форума през 2019 г.

Има известна надежда, че това може да сигнализира за по-задълбочен ангажимент на работно ниво с Китай на фона на регионалните спорове.

Служителят, който говори при условие за анонимност, каза, че очакваното присъствие на Чейс не е безпрецедентно, но изпраща съобщение, че Съединените щати дават приоритет на ангажираността на военно ниво с Китай дори във време на повишено напрежение.

За Китай Тайван все още е "червена линия" в отношенията със САЩ

За Китай Тайван все още е "червена линия" в отношенията със САЩ

Независимостта на Тайван е "несъвместима с мира", предупреждава Пекин

Повече от 90 държави и международни организации планират да изпратят делегации на форума на 12-14 септември в Пекин, съобщиха китайските държавни медии в сряда.

Вашингтон изпрати Ксанти Карас, директор за Китай в кабинета на заместник-министъра на отбраната, когато форумът се възобнови миналата година след тригодишна пауза поради пандемията. Това беше знак за размразяване на военните връзки; но титлата на Карас е от по-нисък ранг от Чейс или Сбрагия.

Чейс съпредседателства военните преговори между САЩ и Китай във Вашингтон през януари - първите подобни преговори на работно ниво от 2022 г., когато повечето двустранни военни ангажименти бяха прекратени след посещението на тогавашния президент на САЩ Нанси Пелоси в Тайван.

Тайван и Южнокитайско море остават спорни точки в отношенията между САЩ и Китай, като и двете страни не желаят да правят компромис по "основни въпроси". Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че не са постигнати нови споразумения за Южнокитайско море по време на посещение в Китай миналата седмица.

Китай се разгневи на комюнике заради раздел, свързан с отношенията му с Тайван

Китай се разгневи на комюнике заради раздел, свързан с отношенията му с Тайван

Комюникето е от среща на Форумът на тихоокеанските острови

Китай многократно е критикувал разполагането на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително разполагането на ракети с голям обсег на действие във Филипините, както и продажбите на оръжие от САЩ на демократично управляван Тайван, който Китай смята за своя собствена територия, въпреки категоричните възражения на Тайпе.

Междувременно САЩ изразиха загриженост относно "агресивните " действия на Китай в Южнокитайско море, честите му военни маневри във въздуха и водите около Тайван и това, което според тях е непрозрачността на ядреното натрупване на Китай.

Официалните ядрени преговори бяха прекратени от Пекин през юли в знак на протест срещу американските продажби на оръжие на Тайван. Но и двете страни се споразумяха, че лидерите на Индо-тихоокеанското командване на САЩ скоро ще разговарят по телефона с колегите си от южното командване, което покрива южните му морета.

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Япония протестира поредно китайско нахлуване в териториалните води на страната

Китайският кораб се е намирал крак бреговете на префектура Кагошима