Китайският премиер Ли Къцян обяви в петък, че китайците са в състояние да се справят със собствените си проблеми. Това бе първият коментар на високопоставен китайски лидер по повод продължаващите вече месеци наред протести в Хонконг, коментират от агенция "Киодо".

Хонконг официално оттегли законопроекта за екстрадицията

Хонконг официално оттегли законопроекта за екстрадицията

Той предизвика мащабни протести в продължение на месеци

Това стана по време на пресконференция, на която Къцян трябваше да отговаря на въпрос за безкрайните протести срещу законопроекта за екстрадиция. По думите на Къцян китайското правителство ще подкрепи твърдо принципа "една държава, две системи", както и директивите, според които "хонконгският народ ще управлява Хонконг" с "висока степен на автономия".

"(Ние) подкрепяме правителството на ползващия се със специален статут Хонконг в усилията му да спре насилието и хаоса и да възстанови реда в съответствие със законите, така че на негова територия да процъфтяват просперитета и стабилността", обяви Къцян в присъствието на канцлера на Германия Ангела Меркел, която е на тридневно пътуване в Китай.

От своя страна Меркел обяви, че "Трябва да се направи всичко, за да се избегне насилието". По думите й "само чрез политически диалог би се постигнало решение". От Хонконг изпратиха сигнал, че са готови да започнат диалог.

"Друг важен сигнал беше, че Хонконг обяви, че противоречивият законопроект е оттеглен. Надявам се, че на тази основа протестиращите ще упражнят гражданските си права и ще участват в диалога ", каза Меркел.

Тя също призова да се зачитат свободите и правата на гражданите при съществуващата "една държава, две системи" по силата на Китайско-британската съвместна декларация, подписана през 1984 г.

В същото време китайските дипломати многократно открито са заявявали, че договорът от 1997 г. е невалиден (договорът се отнася до връщането на бившата британска колония под китайското управление), и обвиняват чуждестранните правителства, че се намесват във вътрешните работи на Китай, като разпалват дрязги и спорове в Хонконг.

През последните няколко дни демонстранти протестират пред полицейския участък в Монг Кок, гъсто населен район на полуостров Коулун. Те се обявяват срещу полицейското насилие спрямо демонстрантите, регистрирано на множество телевизионни клипчета.

Късно вечерта в петък полицията се опита да разгони със сълзотворен газ стотици протестиращи, събрали се пред полицейско управление, а след това преместили се да окупират шосето "Натан Роуд".

Така те блокираха няколко пътни артерии и нанесоха сериозни щети на две метро станции. За съботния ден протестиращите предвидиха да продължат с противозаконните акции, като например смятат да "разтърсят" полетите на международното летище на остров Лантау.

За неделя е планиран поход до Генералното консулство на САЩ в подкрепа на Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията, който ще даде възможност на Вашингтон да санкционира и високопоставени представители на Хонконг, за които се установи, че са преследвали протестиращите.