Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че правата и свободите на населението на Хонконг "трябва да бъдат гарантирани". Говорител на германското правителство обяви, че Меркел е направила коментара след среща с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, предаде АФП.

Хонконг изпадна в хаос през последни месеци заради продемократични протести. Преди тридневната визита на Меркел в Китай тази седмица протестиращи в полуавтономния град призоваха германския канцлер да ги подкрепи на срещите с китайското ръководство.

Протестиращи отново готвят блокада на летището в Хонконг

Протестиращи отново готвят блокада на летището в Хонконг

Меркел зове за "мирно решение" на конфликта

В съобщение в "Туитър" говорителят Щефан Зайберт цитира Меркел: "Правата и свободите на населението на Хонконг трябва да бъдат гарантирани. Решения могат да бъдат намерени само чрез диалог, направете всичко възможно за предотвратяване на насилие".

Меркел пристигна в Китай в четвъртък с голяма бизнес делегация.

Достъпът на медиите по време на визитата й е необичайно ограничен, журналисти от чужди медии в Пекин, включително и АФП, не успяха да се сдобият с акредитации за събитието. Китайски официални представители мотивират решението си с липса на място заради големия брой журналисти, които придружават Меркел.

Хонконг официално оттегли законопроекта за екстрадицията

Хонконг официално оттегли законопроекта за екстрадицията

Той предизвика мащабни протести в продължение на месеци

В отворено писмо, публикувано във всекидневника "Билд" в сряда, лидерите на протестното движение в Хонконг припомнят, че Меркел е израснала в комунистическа Източна Германия.

"Вие имате опит от първа ръка за терорите на диктаторско правителство", пише в писмото и се предупреждава, че Германия трябва да се пази преди да прави бизнес с Китай, тъй като Пекин не спазва международното право и постоянно нарушава обещанията си.

Протестиращите в Хонконг затварят пътищата до летището

Протестиращите в Хонконг затварят пътищата до летището

Спрени са и влаковете до летището

Тази вечер Меркел ще вечеря с китайския президент Си Дзинпин.

През миналата година Китай е бил най-големият търговски партньор на Германия, като обменът е достигнал 199 милиарда евро.

Междувременно Меркел изрази надежда, че продължаващата търговска война между САЩ и Китай ще бъде разрешена скоро, тъй като засяга целия свят.