Продемократичните демонстранти планират да затворят пътните артерии до международното летище в Хонконг след хаотична нощ на битки между полицията и маскирани протестиращи, предаде "Ройтерс".

Организаторите на протестите призоваха обществеността да блокира пътните и железопътните връзки до летището, което потенциално нарушава полетите.

Летището затвори един от своите паркинги и посъветва пътниците да използват градски транспорт, без да посочват причина.

Влаковете на метрото до международното летище в Хонконг също са спрени. В известие на гарите на MTR се казва, че влаковете са спрени: "По искане на правителството на Хонконг и на летищната администрация за улесняване на контрола на достъпа на летището".

Подобен "стрес тест" на летището миналия уикенд не успя да набере скорост. Преди три седмици някои полети бяха отменени, след като протестиращите заляха летището.

Водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите в Хонконг

Атакуват централата на полицията с коктейли "Молотов"

Късно в събота и в ранните часове полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, а протестиращите хвърляха коктейли "Молотов". 

Докато правителствените хеликоптери кръжаха над главите им, протестиращите, на които беше забранено да демонстрират, палеха огньове по улиците и хвърляха тухли по полицията в близост до правителствените служби и китайските военни щабове.

Полицаите изстреляха два предупредителни изстрела във въздуха, за да изплашат група протестиращи, които ги обградиха и се опитаха да вземат оръжията им.

Полицията пръска демонстрантите със сини водни струи, за да улесни идентифицирането им по-късно.

Китай предупреди, че протестиращите в Хонконг трябва да спазват закона

Китай предупреди, че протестиращите в Хонконг трябва да спазват закона

Протестите продължават 3 месеца зарази законопроект за екстрадиция

От полицията съобщиха, че са арестували 40 души в метростанция принц Едуард по подозрение, че препятстват служители, незаконно събрание и криминални щети. Три станции остават затворени. 

Протестите дойдоха на петата годишнина от решението на Китай да ограничи демократичните реформи и да изключи всеобщото избирателно право в Хонконг, бивша британска колония, която бе върната през 1997 г.

Безредиците започнаха в средата на юни, подхранвани от гняв заради вече прекратената законопроект за екстрадиция, която би позволила на хората в града да бъдат изпратени в континентален Китай за съдебен процес в съдилища, контролирани от Комунистическата партия.

Отново сблъсъци и сълзотворен газ на протестите в Хонконг

Отново сблъсъци и сълзотворен газ на протестите в Хонконг

Няколко души са арестувани

Но сътресенията се развиха в продължение на 13 седмици до широко търсене на по-голяма демокрация на територия, за която много жители смятат, че все повече се контролира от Пекин. Китай отрича да се намесва в делата на Хонконг.

Хонконг се върна в Китай по формула "една държава, две системи", която позволява на свободите да не се ползват в континенталната част, като правото на протест и независима правна система.

Безредиците представляват най-голямото предизвикателство за китайския президент Си Дзинпин, откакто той пое властта през 2012 г., като правителството му желае да прекрати протестите преди 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври.

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Международното летище на Хонконг е затворено заради протести

Китай: Радикалните демонстранти показват първи признаци на тероризъм