Протестите в Хонконг продължиха и днес за 13-та поредна седмица, като хиляди демонстранти настояха автономията на специалния административен район да бъде запазена и зачитана от централното правителство в Пекин, съобщават световните осведомителни агенции.

Протестиращите са хвърляли балони с вода и коктейли "Молотов" по стена, обграждаща централата на полицията, която се намира в централния правителствен комплекс. Атакували са и сградата на Законодателния съвет и са палили огньове.

Китай предупреди, че протестиращите в Хонконг трябва да спазват закона

Китай предупреди, че протестиращите в Хонконг трябва да спазват закона

Протестите продължават 3 месеца зарази законопроект за екстрадиция

Междувременно органите на реда са използвали сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите, след като полицията е била наложила забрана за протестиране. Някои от протестиращите са носили "китайското" знаме, показващо свастика, направена от жълти звезди на червен фон.

Броят на участниците в протестната демонстрация обаче е бил по-малък в сравнение с предишните седмици.

Китай ротира войниците си в Хонконг

Китай ротира войниците си в Хонконг

Пекин с нови мерки

Тази седмица бяха арестувани седем души заради активизма им срещу Пекин в миналото, включително Джошуа Вон, който оглавяваше протестите през 2014 г., и Анди Чан, лидер на забранена партия, бореща се за независимост. Арестувани са били и местни депутати.

Протестното движение се поникна от демонстрации срещу спорен законопроект за екстрадиция - вече отменен, който би позволил заподозрени в извършването на престъпления да бъдат екстрадирани в континентален Китай за разпити.

Отново сблъсъци и сълзотворен газ на протестите в Хонконг

Отново сблъсъци и сълзотворен газ на протестите в Хонконг

Няколко души са арестувани