Китайският президент Си Дзинпин пристигна в сръбската столица Белград във вторник вечерта след държавно посещение във Франция, по време на което понякога се провеждаше оживен обмен на мнения с президента Еманюел Макрон по теми, включващи търговията и продължаващите близки връзки на Китай с Русия въпреки войната в Украйна.

Това коментира АФП.

Но другите две държави, избрани от Си за първото му пътуване в Европа от 2019 г. насам - с Унгария като последна спирка след Сърбия - се смятат за едни от най-благосклонните към Москва в Европа.

В Белград китайският лидер ще се срещне с президента Александър Вучич за разговори в сряда, преди да се отправи към Будапеща.

Китай е вложил милиарди в Сърбия и съседните балкански страни, особено в минното дело и производството, а миналата година Пекин и Белград подписаха споразумение за свободна търговия.

Сръбският министър на финансите Синиша Мали заяви пред държавната телевизия RTS, че дискусиите в сряда ще бъдат посветени на "голям проект".

Си Дзинпин: Китай "никога няма да забрави" удара на НАТО върху посолството му в Сърбия

Си Дзинпин: Китай "никога няма да забрави" удара на НАТО върху посолството му в Сърбия

Започва визита на китайския президент в Сърбия

"Стремим се да привлечем голяма инвестиция от Китай в една много перспективна област", каза той във вторник, като добави: "В момента няма да разкривам картите ни".

Улиците в сръбската столица бяха украсени с китайски знамена за посещението, както и с плакати и билбордове, които обявяваха "топло посрещане" на "китайските приятели".

Посещението на Си в Белград ще съвпадне и с 25-ата годишнина от бомбардировката на китайското посолство там през 1999 г., при която загинаха трима души.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

Посолството беше ударено по време на многомесечна кампания на НАТО, ръководена от САЩ, насочена срещу сръбските сили за сигурност, които водеха жестока война срещу етнически албански бунтовници в Косово.

По-късно САЩ се извиниха, като заявиха, че остарели карти са накарали пилота да удари грешната цел.

Във вторник Си написа в сръбския ежедневник "Политика", че НАТО "грубо е бомбардирала китайското посолство в Югославия", и предупреди, че Китай "никога няма да позволи подобна трагична история да се повтори".

Франция и Китай искат политическо уреждане на иранския ядрен проблем

Франция и Китай искат политическо уреждане на иранския ядрен проблем

Настояват и за "конкретно прилагане" на решение за две държави в Израел

Той също така приветства "желязната дружба" между Китай и Сърбия, която според него е "изкована с кръвта на нашите сънародници".

Стефан Владисавлев, програмен директор на фондация BFPE за отговорно общество, заяви, че датата на посещението означава, че то ще има "значително символично значение".

"Очаква се фокусът да бъде поставен и върху насърчаването на съществуващото сътрудничество между двете страни, както и върху обявяването на проекти, които те могат да реализират заедно в бъдеще", добави той.

Си Дзинпин знае това. И въпреки коняка, ще го използва

Си Дзинпин знае това. И въпреки коняка, ще го използва

Липсата на единна политика на ЕС спрямо Китай е една от стратегическите слабости на Стария континент