Китайският лидер Си Дзинпин използва предстоящото си посещение в Сърбия, за да критикува НАТО за бомбардирането на китайското посолство в Белград преди 25 години, пише "Политико".

"Преди двадесет и пет години на днешния ден НАТО грубо бомбардира китайското посолство в Югославия, убивайки трима китайски журналисти", пише Си в писмо, публикувано от сръбския вестник "Политика" във вторник.

"Това никога не трябва да забравяме. Китайският народ цени мира, но ние никога няма да позволим такава трагична история да се повтори", написа Си.

Служители на НАТО заявиха тогава, че посолството е било ударено по погрешка по време на военната интервенция, предназначена да защити етническото албанско мнозинство в Косово срещу силите на Слободан Милошевич.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

По време на 78-те дни на въздушни удари бяха убити много цивилни. Human Rights Watch посочи броя на загиналите на 500, докато сръбските власти твърдят, че броят им е близо 2000. Ръководството на страната остава ангажирано Сърбия да остане извън НАТО.

В Китай ударът по посолството предизвика широко възмущение, протести и дипломатически спор между Вашингтон и Пекин. Китайските служители и голяма част от обществеността не вярваха и все още не вярват, че инцидентът е случаен.

"Китайско-сръбското приятелство, изковано с кръвта на нашите сънародници, ще остане в споделената памет на китайския и сръбския народ", написа Си.

Сърбия ще бъде втората спирка от пътуването на Си в Европа - първото му от пет години. Той прекара два дни във Франция и ще пътува до Унгария за последния етап от пътуването.

Сръбският президент Александър Вучич ще бъде домакин на Си във вторник и сряда.

Китай търси възможности за укрепване на връзките с балканския регион от десетилетие като част от своята инициатива "Един пояс, един път". Сега Китай е най-големият чуждестранен инвеститор в Сърбия.

Си посети Сърбия за първи път през 2016 г., когато бяха подписани поредица от двустранни споразумения, включително Декларацията за стратегическо партньорство, отразяващи стремежа на Китай да засили присъствието си на Балканите и по-широко в Европа.

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Китай се оглежда за инвестиции в Европа, за да вбие клин между ЕС и САЩ

Си Дзинпин ще пътува до Франция, Сърбия и Унгария през май