Чешкият президент Вацлав Клаус отново отложи подписването на Лисабонския договор, поставяйки ново условие за ратификацията му.

Това съобщи шведският премиер Фредерик Райнфелд, чиято страна в момента председателства ЕС.

По думите на Райнфелд, който е провел телефонен разговор с президента Клаус, чешкият държавен глава е заявил, че ще подпише още днес, но иска промени.

За да постави подписа си под договора от Лисабон ероскептикът Вацлав Клаус иска добавяне на бележка под линия от две изречения във връзка с Хартата за основни права, предаде Ройтерс.

Качински подписва - Качински не подписва?
                                 Още...

Междувременно, шведските дипломати, които са разговаряли днес с президента, определят разговора за „сравнително позитивен".

Хартата за основите права е част от Лисабонския договор и засяга правата, които са част от Общата декларация за правата на човека и Европейския договор за защита на човешките права и основните свободи.

Единствено Чехия и Полша не са ратифицирали Лисабонския договор до момента. Вчера чешкият премиер Ян Фишер обеща страната му да подпише до края на годината.

След разговори с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, шведския премиер и шеф на Европейския съвет Фредерик Рейнфелд и председателя на ЕП Йежи Бузек Фишер заяви, че е дълбоко убеден, че няма никакви причини за нервност в Европа.

Междувременно, въпреки че подписът на полския президент Лех Качински изглеждаше сигурен, днес се появиха проблеми и в Полша.

Братът на президента - Ярослав Качински, съобщи на пресконференция, че полският държавен глава няма да подписва Лисабонския договор в неделя, както по-рано днес беше обявено.