Кметът на Киев Виталий Кличко атакува украинския президент Володимир Зеленски за хода на войната в страната. Това направи той в интервю за швейцарския информационен бюлетин 20 Minuten, което след това бе широко отразено в неделя в Русия и Украйна, съобщава ДПА.

"Хората се питат защо не бяхме по-добре подготвени за тази война, защо Зеленски отричаше докрай, че ще се стигне до това", каза Кличко в интервюто, излъчено в събота. Имаше твърде много информация, която не отговаряше на действителността", каза 52-годишният бивш световен шампион по бокс, обвинявайки президента в "грешки".

Той призова за честност по отношение на истинската ситуация в Украйна след руската инвазия.

"Зеленски плаща за грешките, които направи", каза Кличко.

"Разбира се, че можем да лъжем еуфорично нашите хора и нашите партньори, но не можете да правите това вечно, каза той, като същевременно предложи ясна подкрепа на украинския началник-щаб генерал Валери Залужни, който предизвика критики преди месец, когато каза, че войната е в задънена улица.

"Той каза истината, каза Кличко в интервюто. Понякога хората не искат да чуят истината, но в крайна сметка отговорността носи той. Той обясни и обоснова какво е сегашното положение."

Кличко се обяви против политическите игри в Украйна. Не трябва да има вътрешен конфликт в страна, която се бори за съществуването си и поради тази причина той отказва да обсъжда личните си планове и изразява подкрепа за Зеленски, каза той.

"Днес президентът има важна функция и ние трябва да го подкрепяме до края на войната. Но когато войната свърши, всеки политик ще трябва да дава сметка за своите успехи и грешки", каза Кличко.

В интервюто Кличко благодари на Германия за предоставянето на противовъздушни системи, но беше критичен към отказа да предостави крилати ракети Taurus с голям обсег.

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Без да се предава, Зеленски призна за провал на контраофанзивата

Войната на Украйна с Русия навлиза в нов етап

Войната с Русия е в нов етап, като очакванията са зимата да усложни боевете след лятното контранастъпление, което не успя да доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред "Асошиейтед прес".

Въпреки неуспехите обаче той увери, че Украйна няма да се предаде.

"Вече сме в нова фаза на война и това е факт. Зимата като цяло е нова фаза на войната", подчерта Зеленски.

Запитан дали е доволен от резултатите от контранастъплението, той отговори комплексно.

"Вижте, няма да отстъпим, доволен съм. Ние воюваме с втората (най-добра) армия в света, доволен съм", отчете украинският лидер, имайки предвид руските въоръжени сили. Той обаче добави: "Губим хора, за това не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, и за това не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам много".

Зеленски изрази опасение, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.