Изказванията на американския президент Доналд Тръмп, много от които изглеждат вредни за демокрацията и сеят разделение сред американското общество, всъщност само изкарват наяве отдавнашни проблеми на страната. Това коментира Лорънс Уилкърсън, политически анализатор и полковник от запаса, пред БНР.

"Никой всъщност не би могъл да определи какви са позициите на Тръмп, освен ако не го слуша в точно определен момент - той казва и някои доста интелигентни неща, като не на последно място това, че САЩ трябва да променят стратегическия си подход към света. В края на краищата не сме го правили от края на Студената война", изтъкна анализаторът.

Уилкърсън е бил дълги години дясна ръка на Колин Пауъл - първо в качеството му на съветник по националната сигурност на президента Роналд Рейгън, а след това като председател на съвета на началник-щабовете на въоръжените сили и накрая като държавен секретар на САЩ.

Според него далеч по-опасни от коментарите на Тръмп за съдебната система са изявите му, включително и в "Туитър", за законодателното тяло на Калифорния, с които той заплашва да спре федералното финансиране на щата, защото то имаше дързостта да каже, че ще създаде бежански лагери за някои от засегнатите хора.

"Системата ни се клати, определени клики се сменят във властта. Страната ни се управлява от малцинство, а не от мнозинство, което е крайно опасно", подчерта политическият анализатор

Той направи няколко аналога с историята на САЩ: "Периодът непосредствено преди Гражданската война от 1861-1865 година и особено през 1850-а - в периода на Мисурийския компромис, е пример как едно малцинство, в случая робовладебският Юг, може да получи толкова много власт, че да диктува политиката на държавата. Нещата в момента приличат на онази коалиция от 1850 година - избирателите на Тръмп са бели, расисти, християни, а ислямофобските им нагласи съвпадат с тези в средата на XIX век - че черните не могат да бъдат свободни."

И друг аналог - за очевидната ислямофобия на новата администрация. Това е дългогодишното съществуване на комисията за антиамериканските дейности в Камарата на представителите, добави Уилкърсън.

"Нейната роля е била да се изкоренят, да се изхвърлят от страната всички онези, които не са подкрепяли САЩ и са били смятани за комунисти. Това е същият тип отношение като явните нагласи на Доналд Тръмп и бандата му към мюсюлманите. И то към мюсюлманите въобще, а не само към онези от седемте държави, на които той забрани да влизат в САЩ", изтъкна той.

По думите му, Европа трябва да е способна да се оправя сама, както и да бъде сигурна, че ако се случат крайно тежки и наистина дълбоки кризи, то САЩ ще ѝ се притекат на помощ. За да стане това факт обаче, Европа трябва да се стреми към по-голямо единство, но без да се дава прекалено много власт на елитите в Брюксел.

"Ако аз бях Путин или който и да било руски лидер, щях да направя точно това, което направи Путин. САЩ са виновни за голяма част от антагонизма между тях и Русия, а Москва само реагира на действията на САЩ", посочи Уилкърсън.

Според него това е и причината рейтингът на руският президент сред руснаците да е постоянно над 80-те процента, въпреки че огромната му страна е в демографски, социален и икономически упадък.