НАТО трябва да започне да си сътрудничи с Русия в сферата на сигурността с оглед на новите предизвикателства, пред които светът е изправен, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.

Според нея сътрудничеството трябва да бъде както във военната, така и в гражданската сфери.
„То е необходимо заради нарастващите заплахи в световен мащаб - ядрена, тероризъм, пиратство и киберпрестъпност", обяснява държавният секретар.

В речта си за бъдещето на Северноатлантическия алианс пред членовете на Atlantic Council Клинтън отново обаче отхвърли предложението на Медведев за формиране на нова архитектура на европейска сигурност.

По думите й няма нужда от подписването на каквито и да е нови договори, както няма нужда да се създават и нови институти.

"Директно заявявам - да, Русия се сблъсква с реални нови заплахи за своята сигурност. Но НАТО не е една от тях", посочва Хилъри Клинтън.

"Задача на НАТО е да се бори срещу световния тероризъм и по-сериозните военни заплахи, в това число и опитите за снабдяване с ядрено оръжие на страни като Иран и Северна Корея.

Клинтън обърна внимание и на това, че САЩ не гледат на ЕС като на конкурент, а като на "основен партньор".

Клинтън коментира и плановете за разполагане на ПРО в Източна Европа, на които Русия реагира отново остро.
"Призоваваме Русия да се присъедини към усилията на НАТО в развиването на ракетните отбранителни системи, които могат да защитят не само жителите на Европа, но и самата Русия", каза тя, подчертавайки, че САЩ и НАТО гледат на Москва като на партньор.