Бившият президент на САЩ Бил Клинтън в понеделник призова правителството да спре действията си в северната част на сръбското мнозинство, където напрежението избухна през последните няколко месеца, съобщава "Ройтерс".

Северният регион на Косово, където живеят 50 000 етнически сърби, наскоро стана свидетел на най-тежката си криза, откакто Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Насилието избухна в края на май, след като етнически албански кметове поеха длъжността след местни избори, на които избирателната активност беше само 3,5%, след като сърбите бойкотираха вота. Около 30 мироопазващи войници на НАТО, защитаващи три кметства в Северно Косово, бяха ранени при сблъсъци със сръбски протестиращи, а 52 протестиращи бяха ранени.

"Лесно е за албанците, които сега са мнозинство, да се опитат да използват момента, за да изтъкнат нещо. Но истинското, което трябва да направим, е да спрем тази глупост", каза Клинтън по време на церемония в Тирана, където получи медал от министър-председателя Еди Рама.

Клинтън беше най-откровеният привърженик на намесата на НАТО за спиране убийствата на косовски цивилни от сръбските сили като част от репресиите на Белград през 1998-99 г. срещу партизанското въстание на косовските албанци.

ЕС наложи санкции на Косово

ЕС наложи санкции на Косово

Те са политически и икономически

Войната приключи през юни 1999 г. след 78 дни бомбардировки на НАТО срещу силите на Сърбия. Съединените щати и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно премиера Албин Курти за разпалването на напрежението на север, като назначи четирима кметове в техните офиси с полиция въпреки възраженията на местните сърби. "Какъв основен политически проблем може да бъде повдигнат от това как се управляват тези четири малки града?" каза Клинтън.

В Белград холандският премиер Марк Рюте каза, че нарастващото напрежение между Белград и Прищина "предизвиква голяма загриженост, както и увеличаването на насилието".

След срещата с президента на Сърбия Александър Вучич той подчерта колко е важно Белград и Прищина да предприемат стъпки към деескалация и нормализиране на отношенията.

"Това е от решаващо значение за по-широкия регион и Европа като цяло. Докато войната в Украйна бушува, по-важно от всякога е да действаме заедно", каза Рюте.

Курти: Косово укрепва армия за защита, не за атака срещу другите

Курти: Косово укрепва армия за защита, не за атака срещу другите

Силите са изградени върху основите на Армията за освобождение и ще бъдат част от НАТО