Основателят на организацията, която е обучавала сирийската група за оказване на спешна помощ "Белите каски", е починал в Истанбул. Това обяви негов съсед и дипломат, цитирани от "Ройтерс".

Джеймс льо Мезюре, който е британски гражданин и основател на групата "Мейдей", която е специализирана в обучаването, екипирането и подпомагането на доброволци, оказващи спешна помощ, е намерен мъртъв тази сутрин близо до дома си в централния квартал Бейоглу в Истанбул, уточнил съседът.

Русия и Сирия настояват "Белите каски" да се махат от Сирия

Русия и Сирия настояват "Белите каски" да се махат от Сирия

"Белите каски" са заплаха за сигурността на държавите в региона"

Дипломатът е посочил, че обстоятелствата около смъртта му били неясни.

Полицията не е открила никакви следи, които да показват, че е имало още хора в къщата на Мезюре в Истанбул в момента на смъртта му, уточни източник, близък до разследването.

"По предварителни данни британският гражданин Льо Мезюре е загинал в резултат на падането му от високо около 5:30 часа сутринта. Тялото му има множество фрактури... По предварителни данни никакви непознати не са видени в къщата във времето на смъртта му. След като тялото му беше прегледано от патоанатоми, беше изпратено в морга", допълни източникът.

Турските медии съобщават, цитирайки полицейски източници, че съседи на Мезюре са открили тялото му в градината на къщата му.

Остава неясно дали е бил убит или се е самоубил.

"Белите каски", известни официално като сирийска гражданска защита, имат заслуга за спасяването на хиляди хора в райони в Сирия, контролирани от бунтовниците по време на продължилите с години бомбардировки от страна на сирийското правителство и руските сили в гражданската война в страната.

Спасителната група "Мейдей" е организация с нестопанска цел с офиси в Амстердам и Истанбул, чийто проекти са финансирани от ООН и различни правителства.

Израел евакуира 800 "бели каски"

Израел евакуира 800 "бели каски"

Те и семействата им отиват към Канада, Великобритания и Германия