Русия иска "Белите каски" да бъдат изведени от Сирия възможно най-бързо. За това настоя руският посланик в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщават руските медии.

Дамаск и Москва обвиниха екстремисти и "Белите каски" в извършването на няколко провокации, включващи химическо оръжие, за да повлияят на общественото мнение в ущърб на сирийския режим и да оправдаят чуждестранната намеса в Сирия.

Сирия нахока "престъпната операция" на Израел за евакуацията на "Белите каски"

Сирия нахока "престъпната операция" на Израел за евакуацията на "Белите каски"

Както и "машите" на Израел

"Белите каски" са заплаха за сигурността на държавите в региона. Затова бихме ви помолили да си ги вземете вкъщи възможно най-скоро. Абсолютно всички", настоял Небензя.

Същевременно посланикът на Сирия в ООН Башар Джафари призова Съвета за сигурност да започне разследване на престъпленията на ръководената от САЩ коалиция и тя да прекрати своето незаконно присъствие в Сирия.

"За да запази доверието в Съвета за сигурност, съветът трябва незабавно да започне разследване на тези престъпления, за да гарантира и избягва повтарянето им и да сложи край на присъствието на САЩ и други чужди сили в Сирия, това незаконно присъствие", подчертал Джаафари по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Израел евакуира 800 "бели каски"

Израел евакуира 800 "бели каски"

Те и семействата им отиват към Канада, Великобритания и Германия

"Белите каски" са сирийска хуманитарна организация, която твърди, че е спасила от смърт десетки хиляди хора. Според Москва и Дамаск обаче "Белите каски" имали връзки с терористи и екстремисти. Ръководителят на групата Раед Салех заяви през август, че "Белите каски" не са свързани с нито една терористична групировка.