Съединените щати и Израел са провели миналата седмица тайна среща за Иран. Това разкри Axios, позовавайки се на източници от израелското правителство

Освен това САЩ и Израел са обсъдили и потенциален "План Б" в случай, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) не бъде съживен.

Срещата на работната група по този въпрос, озаглавена "Опал" и основана по време на президентството на Барак Обама, се провела чрез видео разговор и се ръководила от съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и израелския му колега Еял Хулата.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл

По време на срещата Съливан съобщи, че Вашингтон ще наложи допълнителни санкции на Техеран, ако не приложи ядрената сделка.

Новината идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще изпълни ангажиментите, които обеща, че ще спази, като подпише ядрена сделка, ако Иран направи същото.

Припомняме, че от април във Виена се провеждат преговори между Иран и международната "петорка" (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид.

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Срещата на министрите е започнала с важна дискусия за Иран и КНДР

На Иран бяха наложени санкции, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от споразумението през 2018 г. От своя страна през 2019 г. Иран се отказа от спазването на повечето ключови ангажименти.

В началото на септември, новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.