По време на срещата на външните министри на Г-7 в Лондон външният министър на ЕС Жозеп Борел засегна изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена сделка. "Като координатор на JCPOA подчертах необходимостта да се използват възможностите за придвижване за връщането на САЩ и пълното прилагане на иранската ядрена сделка", написа той на страницата си в Twitter. във вторник.

Дипломатът отбеляза, че срещата на министрите е започнала с важна дискусия за Иран и КНДР. Пленарните сесии на Г7, която се провежда присъствено за първи път от две години, са насрочени за 4-5 май. В допълнение към външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка, като както и генералният секретар на Асоциацията на южноафриканските държави са поканени на събитието.

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ дадоха примери на Иран кои санкции отменят

САЩ и Иран водят непреки преговори във Виена

На 27 април във Виена бяха възобновени преговорите по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма, в които участват политически директори.

Преди това иранският президент Хасан Роухани заяви на редовно правителствено заседание, че Иран ще се върне, за да изпълни задълженията си по ядрената сделка, веднага щом САЩ възобновят пълното си участие в Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA).

Иран също отказа да води както преки, така и косвени преговори с американската страна до момента, в който САЩ възобнови участието си в ядрената сделка.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за почти пълна отмяна на някои от най-строгите санкции, наложени на Иран. 

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Иран се похвали, че вече обогатява уран с концентрация от 60%

Мохамед Багер Галибаф направи съобщението в "Туитър"