САЩ споделиха с Иран подробности за санкциите, които са подготвени да отменят за връщане към изпълнение на ядрената сделка от 2015 г., съобщи висш американски представител, цитиран от АФП.

САЩ и Иран водят непреки преговори във Виена как да се възстанови изпълнението на споразумението от 2015 г.

САЩ обвиняват Иран: Не работи за мир в Йемен, продължава да подкрепя хусите

САЩ обвиняват Иран: Не работи за мир в Йемен, продължава да подкрепя хусите

Няма доказателства, че Техеран иска конструктивно разрешаване на конфликта

"Този път ние излязохме с повече подробности", каза американският представител за последния кръг преговори, водени от ЕС.

"Предоставихме на Иран редица примери за санкциите, които смятаме, че можем да отменим за връщане към изпълнение на сделката и санкциите, които вярваме, че не трябва да отменяме", отбеляза източникът.

По думите му САЩ също са описали трета категория "трудни случаи", при които Тръмп наложи санкции, които не са свързани с ядрената дейност, а "чисто с цел да се попречи" на Байдън да върне страната в споразумението.

Иран притиска Вашингтон да отмени всички санкции, наложени от администрацията на Тръмп.

Американският представител коментира още, че САЩ и Иран не са влезли в подробности по въпроса кой първи ще се върне в сделката.

Той отказа да потвърди информация на "Уолстрийт джърнъл", че администрацията на Байдън показва готовност за разхлабване на санкциите, засягащи иранския петролен и финансов сектор.

Иран съобщи за прогрес в преговорите със САЩ

Иран съобщи за прогрес в преговорите със САЩ

Няма потвърждение от Белия дом

Иранският президент Хасан Рохани изрази оптимизъм, като подчерта, че преговорите са постигнали "60-70% напредък".

Иран отказва директна среща със САЩ и европейски дипломати правят дипломатически совалки между двете страни. Дипломати от Великобритания, Китай, Франция, Германия, Иран и Русия провеждат разговори в луксозен хотел във Виена, докато американски дипломати участват в непреки разговори от друг хотел.

Постихнахме някакъв напредък, но все още имаме много да извървим, коментира европейски дипломат и добави, че окуражителното е в това, че всички страни са се възползвали от дипломатическата възможност.