Европейският съюз и Турция постигнаха историческо споразумение за облекчаване на мигрантската криза.

Агенция „Франс прес” разпространи ключовите точки от договореното споразумение.

ЕС и Турция се разбраха, от неделя връщаме обратно мигрантите
Обновена

ЕС и Турция се разбраха, от неделя връщаме обратно мигрантите

ЕС даде отстъпки на Анкара

Връщане на мигранти
Всички незаконни мигранти, отиващи от Турция на гръцките острови, от 20 март ще бъдат връщани в Турция. Това включва както бежанците, бягащи от конфликт и преследване, така и икономически мигранти. Мярката ще се прилага, независимо от това откъде първоначално идват бежанците.

Турски официални лица ще бъдат изпратени на гръцките острови, а гръцки официални лица ще бъдат позиционирани в Турция от 20 март.

В проекта на споразумение се казва, че това ще бъде временна и извънредна мярка, която е необходима, за да се сложи край на човешкото страдание и възстановяване на обществения ред.

За да се отговори на международното право, мигрантите ще бъдат надлежно регистрирани и всяка молба за убежище ще бъде обработена индивидуално от гръцките власти.

Онези, които не подадат молба или пък молбата им е отхвърлена, ще бъдат връщани.

Агенцията на ООН за бежанците ще помага в процеса на връщане на бежанци. Всички разходи по връщането ще се покриват от Европейския съюз.

ЕС също приветства ангажимента на Турция, че върнатите при тях мигранти, ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.

Механизъм един за един
За всеки сирийски бежанец, който е върнат в Турция от гръцките острови, друг сирийски бежанец от Турция ще бъде настанен в ЕС. Приоритет ще се дава на жените и децата. Приоритет ще се дава и на онези, които преди това не са били депортирани от Гърция. В споразумението е предвиден таван от 72 000 места за пренастаняване. Когато броят на пренастанените доближи 72 000, схемата ще бъде преразгледана, а когато броят надвиши 72 000 – ще бъде прекратена.

Визи
ЕС се е съгласил да ускори плановете за безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенското пространство от юни, при условие, че всички критерии бъдат изпълнени. На практика ще бъде почти невъзможно за Турция да изпълни списъка от 72 изисквания, определени от Брюксел, особено за това кратко време.

- Предоставяне на по-голяма помощ
ЕС се е съгласил да ускори плащането на 3-те млрд. евро помощ за бежанците в Турция. ЕС също се е съгласил да мобилизира изплащането на допълнителни 3 млрд. евро до края на 2018 г., но само, след като първите 3 млрд. бъдат похарчени.

- Нови глави за членство в ЕС
ЕС и Турция са се споразумели да открият нова „глава” в преговорния процес за членство на страната в съюза. Става въпрос за глава 33, касаеща бюджета. Тя ще бъде отворена от юли. Посочва се, че подготовките за другите глави ще продължат с ускорени темпове.