Представяме ви параметрите от съвместния план за действие относно ядрената програма на Техеран, които бяха съгласувани между световните сили и Иран след повече от 10 години на дипломатически усилия.

Съгласуваните елементи ще бъдат основа за сключването на дългосрочно споразумение до 30 юни. В периода до тази дата преговарящите страни ще продължат разговорите по прилагането на детайлите.

Работната рамка включва няколко основни акцента:

Първият е свързан с обогатяването на уран.

Иран е съгласен да съкрати приблизително с 2/3 инсталациите за обогатяване на уран. Към днешна дата страната има 19 хиляди центрофуги и според постигнатата договорка ще ги намали до 6 104 центрофуги. Само 5 060 от тях ще обогатяват уран за период от 10 години. Всички 6 104 центрофуги ще бъдат първа генерация IR-1s.

Иран е съгласен да не обогатява уран над 3,67% за най-малко 15 години (до момента обогатяваше над 20%, което e голяма крачка към създаването на атомно оръжие -б.р.). Ислямската република се съгласи да намали запасите с нискообогатен уран от 10 000 килограма до 300 килограма 3,67% нискообогатен уран за 15 години.

Всички центрофуги и обекти за обогатяване на уран ще бъдат под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Иран е съгласен да не изгражда нови съоръжения за целите да обогатява уран за период от 15 години.

Към момента Иран може да се сдобие с достатъчно материал за едно оръжие за масово поразяване за период от 2 до 3 месеца. Този срок ще бъде удължен най-малко за една година, за период най-малко от 10 години според тази работна рамка.

Важна точка от рамковото споразумение е свързана с ядрения обект „Фордо". Той повече няма да бъде използван като място за обогатяване на уран. Иран е съгласен да не обогатява уран в обекта за период най-малко 15 години. Ислямската република е съгласна обектът да се използва само за мирни цели - ядрен, физически, изследователски център. Също така Техеран няма да извършва дейности, които да се свързват с обогатяване на уран в обекта за 15 години. Почти 2/3 от центрофугите и съоръженията в обекта ще бъдат премахнати. Останалите центрофуги няма да обогатяват уран. Цялата инфраструктура и центрофугите ще бъдат под наблюдението на МААЕ.

Иран ще обогатява уран само в съоръжението в „Натанз", където ще останат само 5 060 центрофуги за 10 години. Страната ще премахне модерните центрофуги и ще използва само модели IR-1. Иран ще премахне 1000 центрофуги IR-2M от „Натанз" и ще ги постави под мониторинг от страна на МААЕ за период от 10 години. Техеран няма да използва модели центрофуги IR-2, IR-4, IR-5, IR-6 или IR-8 за обогатяване на уран за срок от най-малко 10 години.

Вторият акцент е инспекции и прозрачност.

МААЕ ще има редовен достъп до всички ядрени обекти на Иран, включително до „Натанз" и „Фордо". Нови механизми за инспекция и прозрачност ще следят отблизо материалите или компонентите с цел предотвратяване мирната ядрена програма на Иран да се превърне в секретна. Инспекторите ще имат достъп до урановите мини за период от 25 години. Центрофугите и складовете за съхранение ще бъдат под наблюдение за 20 години. Всички премахнати от „Фордо" и „Натанз" центрофуги ще бъдат под постоянно наблюдение от МААЕ.
Иран е съгласен да приеме мерки, за да отговори на притесненията на МААЕ по отношение военното измерение на ядрената програма.

Третият аспект от рамковото споразумение се отнася до реакторите.

Иран е съгласен реакторът за тежка вода в Арак да не произвежда плутоний и да бъде преправен с цел мирни ядрени изследвания и производство на радиоизотопи. Сърцевината на реактора ще бъде унищожена или ще бъде изнесена от страната. Иран ще изнесе цялото гориво от реактора извън страната. Ще продаде останалата част от тежката вода на международния пазар за период от 15 години. Няма да може да изгражда допълнителни реактори за тежка вода за 15 години.

Ключов момент в документа е свързан със санкциите.

Ако Иран спазва поетите ангажименти, санкциите ще бъдат премахнати. САЩ и ЕС ще отменят наложените санкции, след като МААЕ установи, че Иран е предприел всички стъпки. Ако Техеран не изпълнява ангажиментите, тези санкции ще бъдат върнати. Американските санкции ще бъдат премахнати поетапно. Всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН за иранския ядрен въпрос ще бъдат отменени едновременно, ако Иран спази ключовите точки (обогатяване, „Фордо", Арак, военното измерение, прозрачност).

Американските санкции срещу Иран заради тероризъм, нарушаване на човешките права и балистичните ракети ще останат в сила.

Последният аспект се отнася до периодите за изпълнение на съгласуваните елементи.

За 10 години Иран ще ограничи капацитета за обогатяване, изследване и развитие. През следващите 15 години Иран ще ограничи включването на нови елементи към програмата си. Страната няма да изгражда нови съоръжения за обогатяване на уран или реактори за тежка вода и ще ограничи запасите от уран, и ще приеме процедури за прозрачност. Мерките за прозрачност и инспекция ще продължат да действат повече от 15 години. Цялостната инспекция ще продължи 25 години.