77-годишният Янис Бутарис ще бъде запомнен като "кмета-чудо на Солун". Той управлява втория по големина гръцки град почти девет години. И го промени изцяло. Ако не беше Бутарис, днес Солун щеше да е друг, посочва Дойче веле.

Кметството на Солун, 30 август 2019. Последният работен ден на 77-годишния Янис Бутарис. В продължение на осем години и осем месеца той бе кмет на втория по големина гръцки град. И сега заслужено излиза в пенсия. Каквото и да казват за него, Бутарис успя коренно да промени Солун - само за два мандата. И надмина не само колегите си в Атина и другите големи общини, но дори и някои членове на правителството. Международните медии отбелязват края на кариерата му с обширни портрети - подобна чест не е оказвана досега на нито един друг солунски кмет.

Списание Шпигел нарича Янис Бутарис "най-необикновеният политик на Гърция". Всъщност, той е винар по професия. Бил е алкохолик, но никога не го е премълчавал. Бутарис е прагматик и изобщо не се опитва да крие истинското си лице зад политически идеологии. И точно това го различава от останалите политици в Гърция.

Все повече туристи в Солун

През 2011 година, когато Бутарис става кмет на Солун, финансовата криза вече е в пълен ход. По онова време държавата вече заделя за общините едва 30 на сто от обичайния бюджет, а от 5000 общински сътрудници остават само 3500. "Освен това ние като община не можехме да назначаваме когото поискаме, решенията се взимаха централно, и поради това не разполагахме със специалистите, от които действително имахме нужда", спомня си Бутарис. И все пак той успя някак да постигне това, в което много други общини се провалиха: икономически Солун се развива отлично. Въпреки дълговете, натрупани преди 2011.

Действително Янис Бутарис има голям принос за положителното развитие на града. Включително защото той не се бои да се противопоставя на консервативно-националистическия дух на Солун, вследствие на който градът години наред остава изолиран - никакви инвестиции, никакъв туризъм. Бутарис обаче успява да превърне Солун в топ туристическа дестинация. Така например той успява да наложи създаването на директна самолетна връзка между Солун и Истанбул. Все пак Солун е родният град на основателя на модерна Турция - Ататюрк. Турските туристи в началото на мандата му са близо 8000 на година, междувременно са над 100 000.

Солун има богата, мултиетническа история. Мирното съжителство на етносите и религиите обаче е било пожертвано заради елинизацията. А заедно с нея е пожертван и просперитетът на Солун. Бутарис обаче не е привърженик на национализма и националната романтика. Той отваря града за туризма и успява да покаже на чужденците неговата многообразна история - еврейска, османска, славянска. "Ако не познаваш миналото си, не можеш да изградиш и бъдещето си", казва Бутарис. По време на управлението си той се обръща и към еврейската общност в града, която години наред е била пренебрегвана. Благодарение на него в Солун вече се изгражда музей на Холокоста. И бумът от израелски туристи вече е налице. Въпросът обаче не е само в парите. "От туристите ние печелим не само пари. Благодарение на тях ние разбираме, че не сме неповторими, че има и други, които ни приличат", казва Бутарис.

Националистите ликуват

Смесицата от прагматизъм и трезво историческо съзнание определя и отношението на Янис Бутарис към съседните страни. Той играе важна роля в затоплянето на връзките не само с България и Албания, но и със Скопие за преговорите около името Македония. През 2017 година той покани Зоран Заев, днес министър-председател на Северна Македония, да отпразнуват заедно Новата година. И действително, Заев прекара нощта срещу 1 януари 2018 в Солун. Тогава мнозина го обвиниха в предателство. Само половин година по-късно беше подписано Преспанското споразумение.

Националистите и крайно консервативните кръгове вероятно ликуват, че Янис Бутарис си отива. Но надали някой вече може да спре процесите, които той инициира. "Моят наследник на поста разбра, че отварянето на града ни носи ползи. Надявам се, че няма да се отклони от пътя."