Европейският съюз вече се е превърнал в „анахронизъм”. Това обяви кметът на Лондон Борис Джонсън по време на реч в склад в Дартфорд, Югоизточна Англия, цитиран от „Гардиън”.  

Защо някой ще се присъединява към такъв клуб днес? Те не биха искали да се присъединят. Цялото нещо сега е един анахронизъм, изтъкна той.

По думите му парите от Великобритания изтичат към „побъркана” обща селскостопанска политика.

Според него съюзът е създаден през 50-те години на XX век от френски бюрократи, за да сдържат германската доминация, но Германия все още доминира.

Той добави, че ако Великобритания напусне ЕС, Лондон може да сключи споразумения за свободна търговия с редица държави по света.

Днес ние разчитаме на Европейската комисия да сключва тези споразумения за нас. Но само 4% от официалните представители в ЕК са британци, обясни той.

Джонсън е убеден, че Обединеното кралство ще тръгне по пътя на растежа, ако напусне ЕС.

Съюзът не прави нищо в помощ развитие на технологичната индустрия на Великобритания, оплака се той, допълвайки, че Лондон е най-голямата финансова столица в света и няма нищо общо с ЕС.

По думите му Великобритания изнася велосипеди за Япония, чай за Китай, ориз за Индия и телевизионни сериали за Корея.

„Абсурдна” е идеята, че други страни ще наложат мита, когато търгуваме с тях, категоричен е кметът на британската столица.

ЕС „загнива”, единственият начин да има реална реформа е да гласуваме за напускане на Общността, смята той.

Според него проблемът с ЕС не е сътрудничеството между правителствата, а бюрокрацията.

Великобритания трябва да сключи търговска сделка с ЕС, подобна като тази с Канада, предлага Борис Джонсън, допълвайки, че ако се напусне съюзът, Великобритания ще има на година по 10 милиарда лири да харчи за „големи неща”.

Според него Великобритания може да следва използвания от Канада модел.

Кметът на Лондон каза, че е страстен туркофил, тъй като прадядо му е от турски произход.

Турците не искат да се присъединят към ЕС, смята той.