Канадски пастор, излежаващ доживотна присъда в Северна Корея за подривна дейност, разкри, че прекарва 8 часа дневно в копаене на дупки в трудов лагер, докато натурализиран американски гражданин е заявил, че е задържан от комунистическия режим за шпионаж, съобщава CNN от Пхенян.

Ако се потвърди, Ким Дон Чул, който според CNN е на 62 г., би бил вторият западен гражданин, за когото е известно да е задържан понастоящем в Северна Корея. Той бил задържан за шпионаж в полза на Южна Корея и помолил Сеул и американското правителство да го спасят.

Хаеон Суу Лим, южнокореец, роден в Канада, който е бил главен пастор в най-големите канадски църкви, е задържан в КНДР от февруари насам. Лим, който е бил на 60-годишна възраст, когато е бил арестуван, е бил осъден на тежък труд до живот през декември. Причината – опитвал да свали комунистическия режим в Северна Корея.

„Никога не съм бил работник, така че работата беше тежка първоначално", посочил Лим пред CNN и допълнил: „Но вече свикнах с него."

В обвиненията срещу Лим липсват специфики, но Лим изтъкнал, че може да са свързани с неговите открити критики срещу трите генерации вождове на Северна Корея.

„Признавам, че внесох смут във властта, системата и реда на правителството”, подчертал Лим. Запитан дали най-голямото му престъпление е било да говори лошо за ръководителите на КНДР, той отвърнал: „Да, така смятам.”

Лим, който е бил доведен в хотел в Пхенян за интервюто, с късо подстригана коса и облечен в сива затворническа ватенка, носещ номер „036” на гърдите си, работи по осем часа дневно, шест дни в седмицата, копаейки дупки в овощна градина в трудовия лагер, където той не е виждал други затворници, уточнява CNN.

Лим, който е живял в Канада от 1986 г., получава три ядения на ден и редовна медицинска помощ. Неговата църква посочва, че Лим е имал „много сериозен здравословен проблем, много високо кръвно”.  

От църквата уточняват, че Лим е посещавал КНДР повече от 100 пъти от 1997 г. и помогнал за създаването на сиропиталище и старчески дом.

От своя страна Ким е завил, че е шпионирал от името на „южнокорейски консервативни елементи” и е бил арестуван през октомври.

„Беше ми възложена задачата да направя снимки на военни тайни обекти и скандални сцени”, разкрил Ким.

Американското посолство в Сеул е заявило, че е наясно с казуса, но повече не са коментирали. Ако се потвърди, Ким ще бъде първият задържан американец, след като Северна Корея освободи трима американски граждани през 2014-а.