Северна Корея организира военен парад в Пхенян в събота, за да отбележи 75-та годишнина от деня на основаването на режима. Това съобщава "Йонхап", като цитира свой източник.

Събитието започна в полунощ след церемония преди парада, проведена в петък вечерта.

Подробности за събитието, включително дали лидерът Ким Чен-ун е присъствал на парада и какви оръжия са били показани, не бяха дадени.

Припомня се, че нощното събитие бележи третия военен парад, който Северна Корея организира само през тази година, като последният се проведе през юли по повод 70-ата годишнина от подписването на примирието от Корейската война от 1950-53 г.

Последният военен парад идва, когато Северът се стреми да засили връзките си с Китай и Русия и да удвои развитието на оръжията си в резултат на укрепването на сътрудничеството в областта на сигурността между Южна Корея, Съединените щати и Япония.

Министерството на външните работи на Китай съобщи, че делегация, водена от вицепремиера Лю Гуожун, ще посети Северна Корея от петък за честванията на годишнината.

Северна Корея изстреля новопостроена "подводница за тактическа ядрена атака", способна да извърши подводна ядрена атака, като лидерът Ким Чен Ун обеща "да засили още повече държавното ядрено възпиране".

Северна Корея представи първата си тактическа подводница с ядрено оръжие

Северна Корея представи първата си тактическа подводница с ядрено оръжие

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от основаването си

Севернокорейският лидер е готов да пътува до Владивосток, Русия, за да се срещне с руския президент Владимир Путин следващата седмица и да обсъдят евентуална оръжейна сделка.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол се срещна в четвъртък с китайския премиер Ли Цян в Джакарта и поиска от Пекин да направи повече като член на Съвета за сигурност на ООН за справяне с ядрената заплаха на Северна Корея.