Северна Корея в неделя отхвърли проекторезолюцията на ООН, критикуваща нарушенията на правата на човека в страната, като обеща да продължи да се противопоставя решително на враждебните сили, съобщи "Йонхап".

Гневните реакции дойдоха четири дни след като Третият комитет на Общото събрание на ООН одобри резолюцията. Документът, 17-и по рода си, приеман ежегодно от комисията на ООН, се очаква да бъде одобрен на Общото събрание следващия месец.

Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че категорично отхвърля този ход срещу КНДР и двоен стандарт на враждебните сили.

КНДР "скочи" на ЕС заради критична резолюция за човешките права

КНДР "скочи" на ЕС заради критична резолюция за човешките права

Пхенян обвини в лицемерие и призова Съюза първо да види вътрешните си проблеми

"Никога няма да толерираме опити, които нарушават суверенитета на нашата държава и ще продължим решително да се противопоставяме докрай на непрекъснато влошаващите се действия на враждебните сили срещу нас", се казва в изявление на министерството, разпространено от официалния корейски представител на Северна Корея. ека, наричайки това воден от САЩ опит за сваляне на режима си.

В неделя Северна Корея заяви, че всички нейни политики служат за отдаване на най-висок и абсолютен приоритет на правата и интересите на хората и за насърчаване на благосъстоянието на хората.

Припомняме, че в началото на ноември, Китай и Русия настояха Съвета за сигурност на ООН да смекчи санкциите срещу Северна Корея, възобновявайки опита от 2019 г. за премахване на забраната за износ на скулптури, морски дарове и текстилни изделия от Пхенян и разширявайки го, за да включва вдигане на тавана за внос на рафиниран петрол.

В преработена проекторезолюция Китай и Русия искаха 15-членният Съвет за сигурност да премахне тези санкции "с намерението за подобряване препитанието на цивилното население" в изолираната комунистическа държава.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради нейните програми за ядрени и балистични ракети.