Северна Корея във вторник критикува Европейския съюз (ЕС) заради резолюция на ООН, осъждаща нейната ситуация с правата на човека, като нарече този ход акт на враждебност, основан на фалшиви документи, предаде "Йонхап".

Резолюцията, изготвена от европейските държави, беше внесена за одобрение в Третия комитет на ООН в края на миналия месец. Ако бъде приета, тя ще бъде подложена на гласуване в Общото събрание на ООН в средата на декември.

"Ние отдавна отхвърляме тази клеветническа "резолюция", пълна с фалшиви и измислени документи, за да оклеветим сляпо нашата политика и положение в областта на човешките права", каза служител на асоциация Северна Корея-ЕС в коментар, публикуван на уебсайта на външното министерство на Севера.

САЩ пришпорват Северна Корея да спре провокациите, да приеме предложението за преговори

САЩ пришпорват Северна Корея да спре провокациите, да приеме предложението за преговори

САЩ са се ангажирали да сондират "устойчива и трайна дипломация" с Пхенян

Северна Корея "скочи" срещу обвиненията в нарушения на правата на човека, наричайки ги воден от САЩ опит за сваляне на режима.

"Европейските страни с най-лоши резултати в областта на човешките права трябва първо да свършат своята работа, а именно да се справят със собствените си проблеми с човешките права", добави служителят.

Южна Корея участва в процеса на приемане с консенсус, а не като съавтор на резолюцията от 2019 г. на фона на усилията за възобновяване на междукорейските преговори и ядрените преговори между Вашингтон и Пхенян.

Припомняме, че в началото на ноември, Китай и Русия настояха Съвета за сигурност на ООН да смекчи санкциите срещу Северна Корея, възобновявайки опита от 2019 г. за премахване на забраната за износ на скулптури, морски дарове и текстилни изделия от Пхенян и разширявайки го, за да включва вдигане на тавана за внос на рафиниран петрол.

В преработена проекторезолюция Китай и Русия искаха 15-членният Съвет за сигурност да премахне тези санкции "с намерението за подобряване препитанието на цивилното население" в изолираната комунистическа държава.

Северна Корея отново дрънка оръжия

Северна Корея отново дрънка оръжия

Ким Чен-ун не е наблюдавал маневрите

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради нейните програми за ядрени и балистични ракети.