Неотдавнашните тестове на балистични ракети от Северна Корея бяха "притеснителни и контрапродуктивни" за усилията за намаляване на напрежението, а вместо това Пхенян трябва да се ангажира в преговори. За това настоя пратеникът на САЩ за Северна Корея, предаде "Ройтерс".

Говорейки пред репортери след среща с южнокорейския си колега в Сеул, специалният представител Сун Ким отбеляза, че САЩ са се ангажирали да сондират "устойчива и трайна дипломация" със Северна Корея.

Германия разкритикува остро ракетния тест на Северна Корея

Германия разкритикува остро ракетния тест на Северна Корея

Северна Корея за пореден път наруши задълженията си

"Нашата цел остава пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров", настоя Ким и допълни: "Ето защо неотдавнашното изпитание от Пхенян на балистична ракета, едно от няколкото през последните шест седмици, е притеснително и е контрапродуктивно за постигане на напредък към траен мир на Корейския полуостров."

Досега Пхенян отхвърляше опитите на САЩ, обвинявайки Вашингтон и Сеул, че говорят за дипломация, докато същевременно засилват напрежението със собствените си военни действия.

В четвъртък Северна Корея заяви, че САЩ са реагирали прекомерно на изстрелването на балистична ракета от подводница, което тя нарече самозащита, и постави под въпрос искреността на предложенията на Вашингтон за преговори, предупреждавайки за последствия.

Стоящ до ядрени ракети, вождът на Северна Корея обвини САЩ и Сеул, че застрашават мира

Стоящ до ядрени ракети, вождът на Северна Корея обвини САЩ и Сеул, че застрашават мира

Пхенян засилвал армията си само за самозащита, а не да започва война

Това изстрелване наруши множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за съседите на Северна Корея и международната общност, подчерта Ким.

"Призоваваме КНДР да прекрати тези провокации и други дестабилизиращи дейности и вместо това да започне диалог", изтъкна той, използвайки инициалите на официалното име на Северна Корея. "Оставаме готови да се срещнем с КНДР без предварителни условия и дадохме ясно а се разбере, че САЩ не таят враждебни намерения спрямо КНДР", увери още той.

Южнокорейският ядрен пратеник Но Кю-дук уточни, че днешните разговори с Ким са включвали "сериозно" обсъждане на предложението на Сеул за официално обявяване на край на състоянието на война, което технически съществува от времето, когато Корейската война в периода 1950-1953 г. завърши с примирие, а не с мирен договор.

Южнокорейските власти разглеждат подобна декларация като жест на добра воля за започване на преговорите.

Ким каза, че Вашингтон обсъжда начини за постигане на напредък със Северна Корея, включително предложението на Южна Корея за край на войната и възможните проекти за хуманитарна помощ.

КНДР изстреля поредна балистична ракета от подводница
Обновена

КНДР изстреля поредна балистична ракета от подводница

Още една военна провокация за последния месец