Германия обяви, че "категорично осъжда" изпитанието от Северна Корея на нов тип балистични ракети, изстрелвани от подводници, информира "Франс прес".

"С този тест Северна Корея за пореден път наруши задълженията си съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и застраши международната и регионалната сигурност и стабилност", се посочва в изявление на говорител на германското външно министерство.

КНДР изстреля поредна балистична ракета от подводница
Обновена

КНДР изстреля поредна балистична ракета от подводница

Още една военна провокация за последния месец

Тестът, проведен вчера близо до Синпхо, мястото на голяма военноморска корабостроителница, дойде, докато и двете Кореи укрепват своите оръжейни технологии в онова, което може да се превърне в надпревара във въоръжаването на полуострова, и с блокиран диалог между Вашингтон и Пхенян.

Неотдавнашните ракетни тестове на Северна Корея "изостриха политическото напрежение по безотговорен начин", изтъкна говорителят.

Германия "спешно" призова правителството на Северна Корея да спазва задълженията си съгласно международното право и да започне преговори със САЩ и Южна Корея.

"Германия решително осъжда неотдавнашното изпитание на балистична ракета от Северна Корея", се подчертава в изявлението.